+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a 2023-as Helikoni Ünnepségek
2023. április 27. csütörtök 17:53 - Keszthely
Megkezdődött a 2023-as Helikoni Ünnepségek
Megkezdődött 2023-as Helikoni Ünnepségek – A találkozások ünnepe. A péntektől vasárnapig tartó rendhagyó eseményre az elmúlt évtizedek fődíjas, illetve arany minősítésben részesült nyerteseit hívták meg, akik példaként szolgálhatnak a jövő helikonosainak is. Gálaesttel, workshopokkal és színes programokkal várják az érdeklődőket.

A zeneiskolások műsorára gyülekezett a tömeg Festetics György ülőszobrához. A 2023-as Helikoni Ünnepségek – A találkozások ünnepe a hagyományoktól eltérően nem a versenyről, hanem a művészeti ágak legsikeresebb képviselőinek összejöveteléről szól. Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány sikeresen adta be pályázatát a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekten belül, így valósulhatott meg a találkozások ünnepe. Siszler Katalin a megnyitón felidézte a Helikoni szellemiség fontosságát is. A következő napok eseményére egykori díjazottak kaptak meghívást.

„Ők mindannyian úgy emlékeznek vissza, hogy milyen jó volt itt Keszthelyen, milyen jó volt keszthelyi diáknak, keszthelyi helikonos diáknak lenni. És egy kis ízelítőt szeretnénk adni abból a városnak, a vendégeknek, a mostani diákoknak abból, hogy mi is tulajdonképpen a Helikon. 2 évente rendezzük meg a Helikoni Ünnepségeket a páros években, tavaly is volt, és nagyon ügyes, tehetséges gyerekeket láthattunk. És reméljük, hogy jövőre ugyanez folytatódik.”

Manninger Jenő köszöntőjében hangsúlyozta, Keszthely egyik legrégebbi hagyománya a Helikoni Ünnepségek megrendezése. 1957-ben kezdődött el az újkori játékok szervezése, 58-től pedig már versengtek a középiskolások a különböző művészeti ágakban. A kulturális seregszemlét olyan nagynevű művészek is üdvözölték, mint Kodály Zoltán vagy Bárdos Lajos.

„Itt közvetett módon jelentkezik abszolút inkább a kulturális életnek az erősítése. A gálaműsorral is erre hívjuk fel a figyelmet, hogy itt milyen rendezvény, valósul meg kétévente. A Dunántúlról rengeteg diák van itt különböző művészeti ágakban. Itt versenyeznek, itt élik meg a kulturális örömöket. Itt vannak együtt, megismerik Keszthelyt és sokan közülük már  a saját művészeti águkban szép eredményeket értek el.”

A Helikon megnyitóján megkoszorúzták gróf Festetics György szobrát is. Az eseménnyel egy időben mutatták be a köztéri irodalmi alkotásokból álló tárlatot. Kisfaludy Sándor, Dukai Takách Judit vagy éppen Dezső Kata alkotását olvashatják itt az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus