+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Székelyudvarhelyi értékek Keszthelyen
2023. április 17. hétfő 17:43 - Keszthely
Székelyudvarhelyi értékek Keszthelyen
Képzőművészek, zenészek és fotósok mutatkoztak be a városban. A Két kultúra, egy HELY-en című programsorozatot a két település testvérvárosi kapcsolatát erősítette. A programot Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatta.

A”Székelyudvarhelyi értékek” című szabadtéri fotókiállítás a két város közötti kulturális kincseket erősíti. A testvérvárosi kapcsolat Székelyudvarhellyel tizenhárom éve működik. A két város művészeti, népművészeti csoportjai a pandémia előtti időszakban több alkalommal is látogatást tettek egymás városában.

Elekes Gyula, székelyudvarhelyi tűzzománc művész: "Több olyan kiállítást sikerült ide elhozni, fotókiállításokat, képzőművészeti kiállításokat, ismeretterjesztő kiállításokat, amelyek bemutatták a Székelyudvarhelynek az értékeit. Azokat az értékeket, amelyek a múltban teremtődtek, vagy éppen a teremtési folyamatnak a közvetlen közeli eredményei.”

A keszthelyi Fő téren látható kiállítás Székelyudvarhely történetét meséli el képekben nyolc fotóművész lencséjén keresztül. A tárlat testvérvárosunk csodálatos természeti adottságait, patinás épületeit és más kincseit vonultatja fel az érdeklődők előtt. A megnyitón Dr. Simon Mária Tímea, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatóasszonya többek között arról beszélt, milyen fontos városuknak a Keszthellyel való együttműködés. Mindkét településnek fontosak a közös kulturális értékek.

Keszthely városában élők már ismerték Székelyudvarhelyet előtte is, de én azt gondolom, hogy ez a kapcsolat tovább erősíti ezt, hogy sok közös dolgot tudunk csinálni. Ilyenek a programok is. Ilyen apró kiállítás, vagy közös zenék, közös táncolás. Ez mind-mind erősíti a kapcsolatot, és ez a legfontosabb, hogy ne csak egy hivatalos, protokolláris kapcsolat legyen, hanem valóban élő, kulturális kapcsolat. Abban egészen biztos vagyok, hogy Székelyudvarhelynek a kulturális kisugárzása az nagyon erős marad, hiszen az erdélyi magyarságnak az egyik központja. ” - mondta Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere.

A szabadtéri kiállítás a Veszprém Európa Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósult meg. Április 27-ig tekinthető meg.

Király Erika - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus