Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Rendhagyó Helikoni Ünnepségeket rendeznek idén
2023. ápr. 3. hétfő | Keszthely
Rendhagyó Helikoni Ünnepségeket rendeznek idén
A találkozások ünnepe alcímmel rendezik meg ebben az évben rendhagyó módon a Helikoni Ünnepségeket április utolsó hétvégéjén. A szervezők célja ezzel egy olyan nagyszabású, összművészeti programsorozat megvalósítása, ahol egyszerre mutatkozhatnak be a 2022-es fellépők legjobbjai, a korábbi Helikonokon kiemelkedő eredményeket elért sztárfellépői és a helyi művészek is.

A 2022-es Helikoni Ünnepségek rendezvénysorozaton 2150 dunántúli diák mutatkozott be 20 kategóriában. A Helikon Kastélymúzeumban, a Balatoni Múzeumban, a Fő téren, a Balaton Színházban, a Fejér György Városi Könyvtárban és a Csány-Szendrey Általános Iskola tornacsarnokában is léptek fel tehetségek.  Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek a 14 és 18 év közötti korosztály rendezvénye. A szervezők kétévente a Dunántúl valamennyi középiskoláját meghívják a nagyszabású eseményre.

Idén rendhagyó módon rendezik meg a programot Helikoni Ünnepségek 2023 – a találkozások ünnepe alcímmel. Ez az év nem a versengésről szól, hanem a generációk találkozásáról. Most ugyanis olyan sztárfellépőket hívtak meg, akik korábbi Helikonok aranyérmesei voltak.

„Köszönjük szépen azoknak a fellépőknek, akár fiatal, akár kicsit idősebb, akik elfogadták a meghívásunkat és a jelenlétükkel, a produkciójukkal emelik ennek a számunkra ünnepnek a fényét. Hiszen a Helikon a Dunántúlon mindenkinek Keszthely jut eszébe.” - osztotta meg Siszler Katalin az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány elnöke.

A szervezőknek nem kis feladatot ad, hogy megrendezzék az eseményt. A programok a könyvtárban, a Fő téren, a Balaton Színházban és a Zenepavilonnál lesznek.

„Annak ellenére, hogy most nem szólítjuk meg úgy azt a 107-120 középiskolát, akit az előző években azért szólítottunk meg, hogy milyen műfajokban, milyen kategóriában szeretnék elküldeni a középiskolásokat, először is a Tiéd a színpad felhívásra mégis csak megszólítottuk őket. Azonkívül elküldtük mindenkinek az értesítést, hogy ugyan minden iskolából nem várunk fellépőt, de nézőket, érdeklődőket mindenképpen. És szerettük volna, ha tudnak arról, hogy lesz egy ilyen páratlan éves rendkívüli Helikoni Ünnepség.” - ismertette Stadler Tímea Kinga igazgató.

Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósulhat meg. Manninger Jenő polgármester úgy fogalmazott, Keszthely egyik erőssége a kulturális turizmus, ezért nem volt kérdés, hogy megpályázzák a támogatást.

„Azért döntöttünk így, hogy erre adunk be pályázatot, mert amikor felvetődött az a kérdés, hogy mi az, amivel a leginkább hozzá tudna járulni Keszthely az Európa Kulturális Fővárosa programhoz, akkor értelemszerű volt, hogy a Helikoni Ünnepségeket mindenképpen meg kell említeni, hisz ez nagyon hosszú évek óta az egyik legfontosabb rendezvény Keszthelyen és mondhatnánk, hogy a Balatonon, a Dunántúlon is.” 

A találkozások ünnepén mesterkurzusok, műhelyfoglalkozások és workshopok is lesznek. Közösen festik le a Helikoni óriásbetűket. A hosszú hétvége során fellép a Kávészünet Zenekar, Tóth Gabi és a Zagyva Banda.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Keszthely
A kategóriákban mintegy száz iskola diákja mutatta be tudása legjavát.
| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszthely
Megkoszorúzták Festetics György szobrait és fellobbant a helikoni láng is.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Gyetvai Alexandra az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A városban 7 helyszínen lesznek megmérettetések.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.