+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Aktualitásról tanácskoztak a húsmarhatenyésztők
2023. március 31. péntek 15:10 - Keszthely
Aktualitásról tanácskoztak a húsmarhatenyésztők
Ebben az évben is Keszthely adott otthont a húsmarhatenyésztési tanácskozásnak. A hazai tenyésztő egyesületek a MATE Georgikon Campuson működő Állattenyésztési Tudományok Intézettel közösen hívta életre a rendezvényt. A résztvevők hallhattak az új támogatási rendszerről, a takarmány-hasznosításról, a szakszerű legeltetésről, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról is.

A 2022-es aszályhelyzet a legeltető állattartókat is érzékenyen érintette. A takarmánybázisok csökkenése miatt sokan kényszerültek állománycsökkentésre. A KSH adatai szerint míg 2020-ban mintegy 940 ezer szarvasmarhát tartottak az országban, ez 2021-ben 902 ezerre, 2022-ben pedig 885 ezerre csökkent. Ettől függetlenül népszerű az ágazat. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége úgy tartja, jelenleg viszonylag stabil és kiegyensúlyozott a piac. Vannak ugyanis ágazatok, melyek sokkal rosszabb helyzetbe kerültek. A gabonát például majdnem fele áron lehet eladni.

„Az állattartónak ez egy jó hír, mert a takarmányköltségek azok nagyon jelentősek, viszont ha a felvásárlási árakat nézzük, akkor például a tejnél tavaly egy kiegyensúlyozott piac volt, most viszont elkezdtek csökkenni az árak. A húsmarhánál ott azért hosszú évek óta egy elég stabil kereslet van szarvasmarhára, tenyészállatra meg hízóállatra is. De azzal, hogy a költségek nagyon megemelkedtek, ezzel egy réteg a tenyésztők és az állattartók között veszteségessé vált. Tavaly volt az az első év 11 néhány év után, hogy nem növekedett tovább a húsmarhaállomány Magyarországon, megállt, stabilizálódik, remélem és nem csökkenni fog” - ismertette Dr. Wagenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A tenyésztőket érintő aktualitásokról tartottak tanácskozást Keszthelyen. Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az új támogatási rendszerről tájékoztatta a közönséget. Az Agrárminisztérium több pályázatot is kiírt az állattenyésztőknek.

„Én azt gondolom, hogy ez az új időszak ez nagyon sok lehetőséget hoz, hogyha a gazdálkodók jól végiggondolják, hogy milyen támogatások közül választanak, milyen feltételeknek hogy felelnek meg, akkor akár jobban is járhatnak, több támogatást is igénybe vehetnek. Viszont aki megszokásból igényel és nem figyel oda, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem lesz annyi, mint tavaly.”

A húsmarhatenyésztési tanácskozást minden évben Keszthelyen, a Georgikonon tartják a szervezők. A campuson működő Állattenyésztési Tudományok Intézetnél is foglalkoznak szarvasmarhával, a gyakorlati oktatásra helyezik a hangsúlyt. A házigazdáknak is fontos, hogy a tenyésztők tapasztalatot cserélhessenek egymással.

„Hét tenyésztőegyesület adja a gerincét gyakorlatilag a szakmai rendezvénynek, 150 résztvevővel. Én úgy gondolom, hogy nagyon komoly érdeklődést tanúsítunk az aktualitások iránt. Foglalkozunk, mint hallottuk államtitkárasszony előadásában a lehetőségekkel és természetesen mindenki foglalkozik azzal a jelennel, amit az állományainak a fenntartása, működtetése és a termékeknek a piacra juttatása jelent.” - fogalmazott Polgár J. Péter  az Állattenyésztési Tudományok Intézet igazgatóhelyettese.

A szakemberek elmondták, a húsmarha hazánkban egy jó minőségű termék, melyet sikeresen tudnak exportálni. Törekszenek arra is, hogy a magyarországi fogyasztás növekedjen.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus