+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idén is megnyílt a Város Művésze pályázat
2023. március 29. szerda 18:30 - Keszthely
Idén is megnyílt a Város Művésze pályázat
Ikonok és Múzsák atelier címmel hirdette meg a második Város Művésze pályázatot a Balatoni Múzeum. A tavalyi projekt is nagy sikert aratott, az idén azonban több újdonsággal is szolgálnak az érdeklődőknek. A közönségtalálkozók mellett szeretnék jobban bevonni a fiatalokat, így számos középiskolai program is lesz.

2022-ben Mohácsi Balázs költő és Schuller Mária textilművész egy hónapon keresztül vettek részt Keszthely életében. Ez idő alatt csaknem 20 alkalommal találkoztak a közönséggel különböző programok keretében. Emellett azonban a város rendezvényein is megjelentek. Az átélt élmények hatására létrehoztak egy közös alkotást. Az idén ismét meghirdetik a pályázatot, ezúttal is két művészt választ majd ki a szakmai zsűri.

„A nyilvános közönségtalálkozókra egy kiállítással készülünk. Ez egy installáció keretein belül fog megvalósulni, tehát amennyiben nem vizuális művész a kiválasztott alkotó, akkor is én segítek neki, hogy  egy vizuális ingerekre ható, érdekes, látványos dolgot hozzunk létre, amin keresztül megismerhetjük az adott művész munkáit, illetve akár az életútját is. Ezekkel ne csak információt gyűjtsön a néző, hanem az érzelmeire is hatást tudunk gyakorolni.” - tájékoztatott Hermán Alíz képzőművész, a Város Művésze projekt szakmai vezetője.

A két művész május hónapban tartózkodik Keszthelyen. Ez idő alatt két workshopot is szerveznek, ahol az érdeklődők nem csak láthatják az alkotási folyamatot, hanem be is kapcsolódhatnak abba. Emellett a keszthelyi középiskolákban, és a hévízi Bibó István Gimnáziumban hét eseményt tartanak. A cél az, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a művészetet, és ledöntsék az ezzel kapcsolatos tabukat. Az idén a képzőművészetre helyezik a hangsúlyt a szervezők.

„Kicsit a művészet fele szeretnénk ezzel elmozdulni, hiszen tavaly az irodalmi vonal volt erősebb. Szeretnénk azt, hogy idén ez májusban valósuljon meg, ugye tavaly novemberben volt. Csökkentettük a közönségtalálkozók, események számát, hiszen nagyon sok volt, nagyon le volt terhelve a közönség, és így nem tudta kiválasztani, hogy éppen hova menjen. Ez egy fontosabb szempont. A másik, vagy talán az egyik legfontosabb, hogy a két kiválasztott művész közül szeretnénk, hogy az egyik határon túlról érkezzen hozzánk.” - emelte ki Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A művészeknek szabad bejárásuk lesz a keszthelyi kulturális intézményekbe és a programokra. A projektet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 5 millió forinttal támogatja. A pályázatra április 16-ig lehet jelentkezni, az adatlap a Balatoni Múzeum honlapján található.        

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus