+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kötetbe kerültek Bartók keszthelyi gyűjtései
2023. március 28. kedd 16:58 - Keszthely
Kötetbe kerültek Bartók keszthelyi gyűjtései
Bartók Bélára emlékeztek születésnapján Keszthelyen. A zeneszerző Újmajorban szállt meg arra a pár napra, amikor 42 népdalt gyűjtött a településen. Ezekből egy könyv is elkészült, melyet a Szendrey-emlékház gondozóinak adtak át. Az emléknapon a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület is szervezett programot.

Mozgás az egészségért címmel szervezett közösségi sétát és futást a Fenyves allén a KESOTE. Az esős időjárás ellenére is volt, aki végigmozogta a távot. Részt vettek többet között a Keszthely Városi Diáksport Egyesület futói is.

„Az ötlet azért jött, mivel az ősszel ugyanígy kapcsolódva a programokhoz szerveztünk egy sétát és azonkívül egy szellemi vetélkedőt. És akkor született meg, hogy ezt megejtjük, hiszen itt a Bartók-tábla a Szendrey Júlia házzal szemben.” - mondta el Nemes Klára a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője.

Az emléktábla azon a házon található, melyben 3 vagy 4 napot töltött el Bartók Béla 1906-ban. Itt szállt meg és jegyezte le a környéken gyűjtött 42 magyar népdalt. Erről emlékeztek meg a zeneszerző születésnapján, március 25-én. Életének Keszthelyhez köthető eseményeit Dr. Lukács Gábor idézte fel a jelenlévőknek. Ezt követően koszorúzással és főhajtással tisztelegtek Bartók Béla emléke előtt.

Ez már a Szendrey-emlékház. Itt mutatta be Hintalan László János azt a könyvet, melyben Bartók itt gyűjtött népdalait fűzte egybe. Elmondta, az internetnek köszönhetően sok kincsre talált, melyeket úgy érezte, kötelessége egy kötetben összefogni. Eredeti kottaképeket, idézeteket találhat benne az olvasó.

„Egyértelmű volt az, hogy ezeket se leszolmizálni, se leénekelni még zenészek sem tudják. Ezért készítettünk hozzá rendes olyan kottákat, amit kottagrafikus megrajzolt. Tehát ezt a zenetanárok, a gyerekek tulajdonképpen leolvashatják. Az eredeti mellé bekerült a Néprajzi Múzeum anyaga is. Két fontos forrás van, a Zenetudományi Intézet és a Néprajzi Múzeum.”

Hintalan Lászlónak Horváth Károly népzenész is segített a könyv megvalósításában. Ígéretet tett a szervezőnek, hogy a jövő évi népdaléneklési versenyen kötelező vagy ajánlott művekként szerepelni fognak ezek a népdalok. A könyvből egy példányt Dr. Lukács Gábornak is átadott. Az érdeklődők a Fejér György Városi Könyvtárban is megtalálhatják a kötetet.

 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus