+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vonyarci épületet is díjaztak
2023. március 23. csütörtök 16:59 - Balatonakarattya
Vonyarci épületet is díjaztak
Balatonhenyei lett az Év Balatoni Lakóháza. A Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség építészeti díjpályázatán Dénes György és Dénes Eszter munkáját ismerték el a legjobbnak. Keszthely környéki épületet is díjaztak, Vonyarcvashegyen a Cabin Balaton különdíjban részesült.

Vonyarcvashegyen található ez a modern kabinszállás. Béres Attila és Baráth Éva munkája a Zala Megyei Építész Kamara különdíját kapta meg. Az épülettel erdei környezetben nyújtanak kikapcsolódást a turistáknak. A megrendelő elképzelése az volt, hogy tájba illő, de szokatlan megoldással rukkoljanak elő.

„Az volt a célkitűzésünk, hogy léptékében a településbe illeszkedő legyen. Az alacsony tető, az, hogy szinte eléri a földet, az visszautal építészeti hagyományokra, például a nádtetős házaknál. De ez egy távoli példa, mégis valamilyen szinten segít abban, hogy beilleszkedjen a településképbe, mégis az volt, hogy egy teljesen szokatlan élményt nyújtson a vendégeknek, akik idelátogatnak.”

Az Év Balatoni Lakóháza egy balatonhenyei családi ház lett. Az Év Balatoni Üdülő Épülete címet a balatonszárszói D20 nyaraló kapta. Az Év Balatoni Középülete a Zákonyi utcai pavilonsor lett Balatonfüreden. A Somogy Megyei Építész Kamara különdíját a Légli borászatnak, a Balatoni Szövetség különdíját a Berek Világa Látogatóközpontnak, a Nők a Balatonért Egyesület különdíját pedig a balatonakarattyai református templomnak ítélték oda.

„Nagy öröm számomra valóban az, hogy vannak olyan értékek, amely nem csak lehetőség, hanem kötelességünk is megóvni és megvédeni. És ez a díjazás talán, ami ilyen lehetőséget ad. Én azt szeretném ebben is, hogy előbb-utóbb mindenkinek rang legyen ezen a pályázaton elindulni. Ha kirakhatja ezt a díjat, vagy valahol megjelentetheti, akkor az mindenféleképpen egy nagyon nagy pluszt jelent, a Balaton értékét jelenti.” - mondta el Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke.

Az Év Balatoni Háza pályázatot ötödik alkalommal szervezték meg. Idén 23-an indultak el a megmérettetésen. Az előbírálatot követően 10 pályázóból választották ki a nyerteseket. A versenynek szemléletformáló célja van.

„Ez részben az építészeknek is egy ilyen szemléletformálás, de ugyanennyire az építtetők számára is. És ahogy egyre több építész érdeklődik a pályázat iránt és a sajtóból is egyre több laikus látja ezeket a díjazott épületeket előbb-utóbb tényleg hatással kell, hogy legyen az építészetre is.” - ismertette Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balatoni Szövetség titkár.

A nyolctagú bíráló bizottság több szempontot is figyelembe vett a versenyen. A Cél az volt, hogy az épületek példaértékkel bírjanak másoknak. A megmérettetést várhatóan jövőre is megszervezik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus