+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vonyarci épületet is díjaztak
2023. március 23. csütörtök 16:59 - Balatonakarattya
Vonyarci épületet is díjaztak
Balatonhenyei lett az Év Balatoni Lakóháza. A Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség építészeti díjpályázatán Dénes György és Dénes Eszter munkáját ismerték el a legjobbnak. Keszthely környéki épületet is díjaztak, Vonyarcvashegyen a Cabin Balaton különdíjban részesült.

Vonyarcvashegyen található ez a modern kabinszállás. Béres Attila és Baráth Éva munkája a Zala Megyei Építész Kamara különdíját kapta meg. Az épülettel erdei környezetben nyújtanak kikapcsolódást a turistáknak. A megrendelő elképzelése az volt, hogy tájba illő, de szokatlan megoldással rukkoljanak elő.

„Az volt a célkitűzésünk, hogy léptékében a településbe illeszkedő legyen. Az alacsony tető, az, hogy szinte eléri a földet, az visszautal építészeti hagyományokra, például a nádtetős házaknál. De ez egy távoli példa, mégis valamilyen szinten segít abban, hogy beilleszkedjen a településképbe, mégis az volt, hogy egy teljesen szokatlan élményt nyújtson a vendégeknek, akik idelátogatnak.”

Az Év Balatoni Lakóháza egy balatonhenyei családi ház lett. Az Év Balatoni Üdülő Épülete címet a balatonszárszói D20 nyaraló kapta. Az Év Balatoni Középülete a Zákonyi utcai pavilonsor lett Balatonfüreden. A Somogy Megyei Építész Kamara különdíját a Légli borászatnak, a Balatoni Szövetség különdíját a Berek Világa Látogatóközpontnak, a Nők a Balatonért Egyesület különdíját pedig a balatonakarattyai református templomnak ítélték oda.

„Nagy öröm számomra valóban az, hogy vannak olyan értékek, amely nem csak lehetőség, hanem kötelességünk is megóvni és megvédeni. És ez a díjazás talán, ami ilyen lehetőséget ad. Én azt szeretném ebben is, hogy előbb-utóbb mindenkinek rang legyen ezen a pályázaton elindulni. Ha kirakhatja ezt a díjat, vagy valahol megjelentetheti, akkor az mindenféleképpen egy nagyon nagy pluszt jelent, a Balaton értékét jelenti.” - mondta el Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke.

Az Év Balatoni Háza pályázatot ötödik alkalommal szervezték meg. Idén 23-an indultak el a megmérettetésen. Az előbírálatot követően 10 pályázóból választották ki a nyerteseket. A versenynek szemléletformáló célja van.

„Ez részben az építészeknek is egy ilyen szemléletformálás, de ugyanennyire az építtetők számára is. És ahogy egyre több építész érdeklődik a pályázat iránt és a sajtóból is egyre több laikus látja ezeket a díjazott épületeket előbb-utóbb tényleg hatással kell, hogy legyen az építészetre is.” - ismertette Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balatoni Szövetség titkár.

A nyolctagú bíráló bizottság több szempontot is figyelembe vett a versenyen. A Cél az volt, hogy az épületek példaértékkel bírjanak másoknak. A megmérettetést várhatóan jövőre is megszervezik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus