+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés
2023. március 23. csütörtök 15:24 - Keszthely
A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés
A szakértők szerint már szükséges a szúnyoggyérítés a Balatonnál. Ezt a csapadékos, kora tavaszi idővel indokolják. Tavalyhoz képest egy hónappal korábban szállnak fel a repülőgépek. Olyan környezetbarát készítményeket használnak, amelyek a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre ártalmatlanok.

Ha az időjárás is kedvező lesz, március 27-én ismét feltölthetik a repülőgépek tartályait. Biológiai, légi gyérítés lesz. Ezt a szert a lárvatenyésző helyekre juttatják ki. A környezetbarát anyagot a szúnyoglárvák elfogyasztják és elpusztulnak. A nagy kiterjedésű területekre koncentrálnak a szakemberek, elsősorban a déli part menti vizes területeken kell most beavatkozni.

„Külön érdemes kihangsúlyozni, hogy egy olyan biológiai készítménnyel történik a gyérítés, ami csak a lárvák ellen hatékony és más rovarokra, élőlényekre és így az emberre is teljesen ártalmatlan készítményről van szó, ami azokra a lárvatenyésző helyekre kerül kijuttatásra, ahol a korai időszakban is megjelentek már, jelentős mértékben a szúnyogoknak a lárvái” - nyilatkozta Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője. 

A lárvatenyésző helyek szempontjából megfelelő mennyiségű csapadék hullott a télen. A korai tavasz is kedvez a szúnyogoknak. A fejlődési stádiumban nagyon érzékenyek a lárvák, ezért fontos, hogy megfelelő időben avatkozzanak be. Ahol most permeteznek, ott nem kel ki a szúnyog, így nem is raknak újabb tojásokat. Megelőzhetik a jelentős mértékű felszaporodást a nyár elejére. 1500 hektáron végzik a kezelést.

„A jelenlegi gyérítést körülbelül háromszor akkora területen fogjuk végezni, mint tavaly, mert megnőtt a vizes élőhelyeknek a mérete. A Balatoni Szövetség fogja ezt finanszírozni, mert még a Katasztrófavédelem nem jelzett vissza, hogy milyen módon fog részt venni ebben a nagyon-nagyon fontos feladatban” - mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. 

A tó menti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség még nem tudja, mennyibe fog kerülni az idei szezonra a gyérítés. Ez függ attól, hogy a Katasztrófavédelem mennyi gyérítést végez, illetve mennyire lesz erős a vérszívók rajzása. Földi úton is lesz gyérítés, de azt későbbre tervezik a szakemberek.Rossz időjárás esetén a hétfőre és keddre tervezett beavatkozás március 29-30-án kezdődik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus