+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés
2023. március 23. csütörtök 15:24 - Keszthely
A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés
A szakértők szerint már szükséges a szúnyoggyérítés a Balatonnál. Ezt a csapadékos, kora tavaszi idővel indokolják. Tavalyhoz képest egy hónappal korábban szállnak fel a repülőgépek. Olyan környezetbarát készítményeket használnak, amelyek a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre ártalmatlanok.

Ha az időjárás is kedvező lesz, március 27-én ismét feltölthetik a repülőgépek tartályait. Biológiai, légi gyérítés lesz. Ezt a szert a lárvatenyésző helyekre juttatják ki. A környezetbarát anyagot a szúnyoglárvák elfogyasztják és elpusztulnak. A nagy kiterjedésű területekre koncentrálnak a szakemberek, elsősorban a déli part menti vizes területeken kell most beavatkozni.

„Külön érdemes kihangsúlyozni, hogy egy olyan biológiai készítménnyel történik a gyérítés, ami csak a lárvák ellen hatékony és más rovarokra, élőlényekre és így az emberre is teljesen ártalmatlan készítményről van szó, ami azokra a lárvatenyésző helyekre kerül kijuttatásra, ahol a korai időszakban is megjelentek már, jelentős mértékben a szúnyogoknak a lárvái” - nyilatkozta Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője. 

A lárvatenyésző helyek szempontjából megfelelő mennyiségű csapadék hullott a télen. A korai tavasz is kedvez a szúnyogoknak. A fejlődési stádiumban nagyon érzékenyek a lárvák, ezért fontos, hogy megfelelő időben avatkozzanak be. Ahol most permeteznek, ott nem kel ki a szúnyog, így nem is raknak újabb tojásokat. Megelőzhetik a jelentős mértékű felszaporodást a nyár elejére. 1500 hektáron végzik a kezelést.

„A jelenlegi gyérítést körülbelül háromszor akkora területen fogjuk végezni, mint tavaly, mert megnőtt a vizes élőhelyeknek a mérete. A Balatoni Szövetség fogja ezt finanszírozni, mert még a Katasztrófavédelem nem jelzett vissza, hogy milyen módon fog részt venni ebben a nagyon-nagyon fontos feladatban” - mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. 

A tó menti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség még nem tudja, mennyibe fog kerülni az idei szezonra a gyérítés. Ez függ attól, hogy a Katasztrófavédelem mennyi gyérítést végez, illetve mennyire lesz erős a vérszívók rajzása. Földi úton is lesz gyérítés, de azt későbbre tervezik a szakemberek.Rossz időjárás esetén a hétfőre és keddre tervezett beavatkozás március 29-30-án kezdődik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus