+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!
2023. március 17. péntek 14:04 - Keszthely
Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!
Az idén 64 szabadtéri tűz keletkezett Zala vármegyében, a leégett terület nagysága pedig 32 futballpályát tesz ki. A Katasztrófavédelem minden évben felhívja a figyelmet a körültekintő égetésre, azonban így is sok a baleset. Fontos tudni, hogy a szabadtéri tűzrakást sok településen – így Keszthelyen is – önkormányzati rendelet szabályozza.

Az elmúlt időszakban és a tavalyi évben is több esetben riasztották nádastűzhöz a lánglovagokat. Ezek az esetek részben spontán keletkeznek, máskor viszont egy eldobott cigarettacsikk vagy szándékos gyújtogatás okoz bajt. A szabadban keletkezett tüzek többsége azonban a zöldhulladék égetésére vezethető vissza. A tűzoltók azt tanácsolják, hogy ha lehet, komposztáljunk, de ha mégis tüzet gyújtunk, akkor legyünk körültekintőek.

„Mindig csak akkora tüzet rakjunk, ami kezelhető. Egyedül soha ne csináljuk ezt, hogyha bajba kerülünk, nem lesz, aki megmentsen, nem lesz, aki felhívja a 112-t adott esetben. Tehát mindenképpen kezelhető méretű tüzet rakjunk, ketten legyünk a helyszínen, legyen nálunk mobiltelefon, hogy szükség esetén a tűzoltóságot azonnal tudjuk hívni a kárhelyre. Legyen a helyszínen készletezve, ha más nincs, akkor oltóvíz, néhány vödör víz, olyan kéziszerszámok, amivel a tüzet el tudjuk oltani, meg tudjuk akadályozni, hogy továbbterjedjen.” - tájékoztatott Bangó Szilárd tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Elsődleges szabály, hogy csak szélcsendes időben gyújtsunk tüzet, és ha feltámad a szél, akkor azonnal fejezzük be az égetést. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, és mindig győződjünk meg arról, hogy maradéktalanul eloltottuk. Keszthelyen önkormányzati rendeletbe foglalták, hogy belterületen avart és kerti hulladékot égetni tilos. Külterületen október 1-e és április 30-a között lehet ilyen célból tüzet gyújtani.

„Kerti hulladék és avar elhelyezése kapcsán a rendeletnek a fő szabályozása az, hogy a komposztálást alkalmazzuk. Akinek komposztálásra nincs lehetősége, nekik a KETÉH telepen van arra lehetőség, hogy a kerti hulladékot, avart térítésmentesen leadhassák, természetesen lakossági mennyiségben. A keszthelyieknek térítésmentességre akkor van lehetőségük, hogyha tudják igazolni a személyazonosságukat, a lakcímüket, illetve tudják igazolni azt, hogy a hulladékszállításra vonatkozó díjat befizették.” - emelte ki Dr. Gábor Hajnalka, Keszthely jegyzője.

Fontos tudni azt is, hogy tábortüzet csak az arra kijelölt helyen lehet gyújtani, és csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom. A katasztrófavédelem azt tapasztalja, hogy az elmúlt 10 évben ugyan a szabadtéri tüzek száma nem, de a leégett terület nagysága csökkenő tendenciát mutat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus