+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rekordév lehet a turizmusban
2023. március 8. szerda 15:48 - Keszthely
Rekordév lehet a turizmusban
Akár a 2019-es turisztikai rekordév adatai is megdőlhetnek idén. A szakemberek a február, márciusi foglalási adatokból következtetnek erre. A főváros mellett továbbra is a Balaton a legnépszerűbb. Az egyre erősödő külföldi forgalom mellett továbbra is élénk lehet a belföldi turizmus. Ennek motorja a SZÉP-Kártya. Január végén 90 milliárd forint volt a kártyákon, ami a szálláshelyeken fog realizálódni.

A vendégéjszakák, a bevétel és a turisták száma kapcsán is rekordokra számítanak a szakértők idén. Ezt a várakozást erősítik a januári adatok is. Az év első hónapjában 1,9 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon az utazók, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.Ebbe a keszthelyi apartmanba már januártól lehet foglalni időpontot a nyári pihenésre. Az előszezon foglaltsága elmarad az elmúlt évtől, ami a háború okozta gazdasági nehézségeknek tudható be. A főszezon iránt viszont nagy az érdeklődés.

Izer Péter szállásadó: „Nálunk így április elejétől, a húsvéti időszaktól egészen októberig folyamatosak a foglalások. Egy-egy hetünk van szabad kapacitásunk, ahova még várjuk a foglalásokat a nyári szezonra, de összességében nagyon bizakodóak vagyunk.”

Az ígéretes kezdés után februárban a foglalások száma már országosan elérte a 2 millió vendégéjszakát, ami 10 százalékkal haladja meg a tavaly februárit. A tavalyi első negyedév 5,9 millió vendégéjszakája után az előrejelzések 6,3 millióval számolnak az idén.

„Ősszel féltünk attól, hogy a rezsidémon miatt visszaesik az idegenforgalmi bevételek jelentős része, de nem így történt szerencsére. Jönnek a turisták is egyre nagyobb számban Budapestre, Keszthelyre, Hévízre, vagy a régióba. Balaton környékére már a nyári foglalások tényleg nagyon komoly lehetőségeket mutatnak. Azt is látjuk egyébként, hogy emellett jó pár egyéb dolog is vonzza majd ide a turistákat” - nyilatkozta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.  

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program is nagy vonzerő a vendégeknek, de Tour de Hongrie, a pápalátogatás és az atlétikai világbajnokság is nagyobb idegenforgalmat és hírverést generál hazánknak. Keszthelyen és térségében a megszokott turisztikai attrakciók mellett, a korábbiaknál nagyobb volumenű rendezvények is várják a vendégeket. Négynaposra bővül a Keszthelyfest, amely a nyugat-balatoni nyár egyik legkiemelkedőbb rendezvénye.

2019-ben még nagyjából fele-fele arányban oszlott meg a belföldi és külföldi vendégek száma. A koronavírus járvány után a hazai turizmus erősödött, most növekvő külföldi forgalmat látnak. Németországból jön a legtöbb turista, Nagy-Britannia, Ausztria és a V4 országok a fő küldő piacok. Keszthely és Hévíz térségének továbbra is nagy vérveszteség a jól fizető orosz turisták elvesztése.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A térségbe 39 gázüzemű és 8 dízelmotorral felszerelt jármű érkezett, ezek a hónap végétől közlekednek.
 
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
 
Tudományos diákkonferenciát rendeztek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban.
 
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
 
A megelőzés ebben az esetben is az egyik legfontosabb.
 
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus