+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rekordév lehet a turizmusban
2023. március 8. szerda 15:48 - Keszthely
Rekordév lehet a turizmusban
Akár a 2019-es turisztikai rekordév adatai is megdőlhetnek idén. A szakemberek a február, márciusi foglalási adatokból következtetnek erre. A főváros mellett továbbra is a Balaton a legnépszerűbb. Az egyre erősödő külföldi forgalom mellett továbbra is élénk lehet a belföldi turizmus. Ennek motorja a SZÉP-Kártya. Január végén 90 milliárd forint volt a kártyákon, ami a szálláshelyeken fog realizálódni.

A vendégéjszakák, a bevétel és a turisták száma kapcsán is rekordokra számítanak a szakértők idén. Ezt a várakozást erősítik a januári adatok is. Az év első hónapjában 1,9 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon az utazók, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.Ebbe a keszthelyi apartmanba már januártól lehet foglalni időpontot a nyári pihenésre. Az előszezon foglaltsága elmarad az elmúlt évtől, ami a háború okozta gazdasági nehézségeknek tudható be. A főszezon iránt viszont nagy az érdeklődés.

Izer Péter szállásadó: „Nálunk így április elejétől, a húsvéti időszaktól egészen októberig folyamatosak a foglalások. Egy-egy hetünk van szabad kapacitásunk, ahova még várjuk a foglalásokat a nyári szezonra, de összességében nagyon bizakodóak vagyunk.”

Az ígéretes kezdés után februárban a foglalások száma már országosan elérte a 2 millió vendégéjszakát, ami 10 százalékkal haladja meg a tavaly februárit. A tavalyi első negyedév 5,9 millió vendégéjszakája után az előrejelzések 6,3 millióval számolnak az idén.

„Ősszel féltünk attól, hogy a rezsidémon miatt visszaesik az idegenforgalmi bevételek jelentős része, de nem így történt szerencsére. Jönnek a turisták is egyre nagyobb számban Budapestre, Keszthelyre, Hévízre, vagy a régióba. Balaton környékére már a nyári foglalások tényleg nagyon komoly lehetőségeket mutatnak. Azt is látjuk egyébként, hogy emellett jó pár egyéb dolog is vonzza majd ide a turistákat” - nyilatkozta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.  

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program is nagy vonzerő a vendégeknek, de Tour de Hongrie, a pápalátogatás és az atlétikai világbajnokság is nagyobb idegenforgalmat és hírverést generál hazánknak. Keszthelyen és térségében a megszokott turisztikai attrakciók mellett, a korábbiaknál nagyobb volumenű rendezvények is várják a vendégeket. Négynaposra bővül a Keszthelyfest, amely a nyugat-balatoni nyár egyik legkiemelkedőbb rendezvénye.

2019-ben még nagyjából fele-fele arányban oszlott meg a belföldi és külföldi vendégek száma. A koronavírus járvány után a hazai turizmus erősödött, most növekvő külföldi forgalmat látnak. Németországból jön a legtöbb turista, Nagy-Britannia, Ausztria és a V4 országok a fő küldő piacok. Keszthely és Hévíz térségének továbbra is nagy vérveszteség a jól fizető orosz turisták elvesztése.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus