+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi hívek is csatlakoztak az ökumenikus világimanaphoz
2023. március 7. kedd 17:11 - Keszthely
Keszthelyi hívek is csatlakoztak az ökumenikus világimanaphoz
Az egységért, a társadalmi igazságosságért, a világbékéért és egymásért imádkoztak a református templom gyülekezeti termében. Az világimanap mindig egy országra fókuszál, mely egyben meghatározza az imádságokat is. Idén Tajvan asszonyai állították össze a liturgiát.

Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, Magyarországon idén 38. alkalommal szervezték meg. A keszthelyi felekezetek is csatlakoztak a programhoz. Minden évben más-más ország írja a liturgiát, ezúttal Tajvan asszonyai állították össze ezt. A hívek a közös ima mellett jobban megismerik az adott országot.

dr. Czencz Kornélia presbiter:  „Lényegében egész közel kerülnek hozzánk – úgy az oktatás, egészségügy, nők helyzete, politika – valamennyire belelátunk az életükbe. Így sokkal jobban tudunk a bánatukkal, örömeikkel azonosulni és együtt imádkozni velük. Mindenképpen az ökumené az alapja, a legkülönbözőbb felekezetek, Tajvanon is rendkívül színes, a keresztények felekezeti sokszínűsége nagyon nagy.”

„…én tehát, miután hallottam az Úr Jézusba vetett hitetekről és a bennetek minden szent iránt megnyilvánuló szeretetről.” Pál apostol efezusiakhoz írt leveléből választották az imanap igéjét. A világimanapi mozgalom közössége vallja, hogy „az ima az Istenre és az egymásra való odafigyelésben gyökerezik”.

„Minden évben van egy igehely. Az idén, 2023-ban az efezusiakhoz írt levél, amit magyarázunk, értelmezünk, ami köré imádságban oda ülünk. Próbáljuk értelmezni annak az igének az üzenetét, ami felekezetközi üzenet, ugyanúgy szól katolikusokhoz, protestánsokhoz és mindnyájunkhoz” - mondta televíziónknak Zichy Emőke református lelkész.    

A világimanapot 2010 előtt az evangélikus egyház szervezte, ezt követően a reformátusok hívják magukhoz a többi felekezet tagjait. A résztvevők szerint Keszthelyen példaértékű a keresztény felekezetek összetartása. Lelki és baráti kapcsolatot ápolnak egymással a hívek és rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus