+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kalandos színmű és zalai hímzések az alsópáhoki nőnapon
2023. március 7. kedd 17:05 - Alsópáhok
Kalandos színmű és zalai hímzések az alsópáhoki nőnapon
Színművel és kiállítással köszöntötték a nőket Alsópáhokon. A Déryné Társulat Déryné ifjasszony című produkcióját ingyen láthatta a közönség. A hagyományokhoz híven kiállítást rendezett a Kézimunka Szakkör.

Kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel tarkított produkciót láthatott az alsópáhoki közönség. A magyar színjátszás hőskora előtt tiszteleg Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című színműve, melynek rendezője Vidnyánszky Attila. A 2020-ban indult Déryné Program hiánypótló kezdeményezés. Elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, valamint azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. Alsópáhokon 2022 óta rendszeres vendég a társulat, számos színvonalas produkciónak örvendhetett a közönség.

Kolti Helga, a Déryné program Vándorszínház alprogram projektvezetője:  „Nagyon sok produkcióval jöttünk már ide a három év alatt. Egy aktualitást is had osszak meg; gyakorlatilag mi ebben a hónapban vagyunk három évesek. Három évvel ezelőtt indult útjára ez a program. Én azt gondolom, hogy csodálatos eredményeket tudunk felmutatni, annak ellenére, hogy a COVID megnehezítette az első két évünket.”

Évek óta rendezvényen köszöntik a nőket Alsópáhokon, zenés vagy színházi produkcióval lepik meg a vendégeket. A település vezetése szerint a hölgyek nem csak ilyenkor, egész évben megérdemlik a megkülönböztetett figyelmet.

Czigány Sándor polgármester: „Én azt gondolom, a társadalomnak a legerősebb bástyája a család és ennek a bástyának a legerősebb pillérei a nők. Azok a nők, akik a mindennapjainkban, munkahelyen, magánéletben, bennünket, férfiakat segítenek, családi életünkben segítenek minket, mint lányunk, feleségünk, édesanyánk, nagymamánk. Én azt hiszem, hogy ez a megkülönböztetett nap minden nap, ami a nőnap megilletné őket.”

A nőnapi rendezvényen nyílt meg a helyi Kézimunka Szakkör kiállítása. A 12 fős társasság minden évben meghatároz egy munkát, amit mindenki elkészít, idén szatyrokat varrtak.  Egyénileg, tetszése szerint dolgozhat mindenki. A zalai hímzés mellett luk-, pók- és fehér hímzéssel dolgoznak. Minden héten találkoznak.

„A beszélgetés is nagyon fontos, egymással megosztjuk a hímzésmintáinkat, az öltéstechnikákat. Tanítunk be újakat. Az idén is lett egy új tagunk és örömmel vesszük, hogy ő is nagyon szívvel-lélekkel dolgozik" - nyilatkozta Buda Lászlóné, az Alsópáhoki Kézimunka Szakkör tagja. 

Az alsópáhoki közönség az elkövetkező hetekben sem marad kultúra és rendezvény nélkül. Március 14-én ünnepi könyvtármozi és kézműves foglalkozás lesz, ugyanezen a napon emlékeznek meg a forradalomról és szabadságharcról, március 17-én pedig Murányi Gábor ultrafutó tart élménybeszámolót.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus