Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kalandos színmű és zalai hímzések az alsópáhoki nőnapon
2023. már. 7. kedd | Alsópáhok
Kalandos színmű és zalai hímzések az alsópáhoki nőnapon
Színművel és kiállítással köszöntötték a nőket Alsópáhokon. A Déryné Társulat Déryné ifjasszony című produkcióját ingyen láthatta a közönség. A hagyományokhoz híven kiállítást rendezett a Kézimunka Szakkör.

Kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel tarkított produkciót láthatott az alsópáhoki közönség. A magyar színjátszás hőskora előtt tiszteleg Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című színműve, melynek rendezője Vidnyánszky Attila. A 2020-ban indult Déryné Program hiánypótló kezdeményezés. Elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, valamint azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. Alsópáhokon 2022 óta rendszeres vendég a társulat, számos színvonalas produkciónak örvendhetett a közönség.

Kolti Helga, a Déryné program Vándorszínház alprogram projektvezetője:  „Nagyon sok produkcióval jöttünk már ide a három év alatt. Egy aktualitást is had osszak meg; gyakorlatilag mi ebben a hónapban vagyunk három évesek. Három évvel ezelőtt indult útjára ez a program. Én azt gondolom, hogy csodálatos eredményeket tudunk felmutatni, annak ellenére, hogy a COVID megnehezítette az első két évünket.”

Évek óta rendezvényen köszöntik a nőket Alsópáhokon, zenés vagy színházi produkcióval lepik meg a vendégeket. A település vezetése szerint a hölgyek nem csak ilyenkor, egész évben megérdemlik a megkülönböztetett figyelmet.

Czigány Sándor polgármester: „Én azt gondolom, a társadalomnak a legerősebb bástyája a család és ennek a bástyának a legerősebb pillérei a nők. Azok a nők, akik a mindennapjainkban, munkahelyen, magánéletben, bennünket, férfiakat segítenek, családi életünkben segítenek minket, mint lányunk, feleségünk, édesanyánk, nagymamánk. Én azt hiszem, hogy ez a megkülönböztetett nap minden nap, ami a nőnap megilletné őket.”

A nőnapi rendezvényen nyílt meg a helyi Kézimunka Szakkör kiállítása. A 12 fős társasság minden évben meghatároz egy munkát, amit mindenki elkészít, idén szatyrokat varrtak.  Egyénileg, tetszése szerint dolgozhat mindenki. A zalai hímzés mellett luk-, pók- és fehér hímzéssel dolgoznak. Minden héten találkoznak.

„A beszélgetés is nagyon fontos, egymással megosztjuk a hímzésmintáinkat, az öltéstechnikákat. Tanítunk be újakat. Az idén is lett egy új tagunk és örömmel vesszük, hogy ő is nagyon szívvel-lélekkel dolgozik" - nyilatkozta Buda Lászlóné, az Alsópáhoki Kézimunka Szakkör tagja. 

Az alsópáhoki közönség az elkövetkező hetekben sem marad kultúra és rendezvény nélkül. Március 14-én ünnepi könyvtármozi és kézműves foglalkozás lesz, ugyanezen a napon emlékeznek meg a forradalomról és szabadságharcról, március 17-én pedig Murányi Gábor ultrafutó tart élménybeszámolót.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 6. csütörtök 19:15 | Alsópáhok
Az átadón elhangzott, szeretnék elérni, hogy az egész község területén biztonságos körülmények között közlekedhessenek a járókelők.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Alsópáhok
A nemzeti összetartozás napján így tisztelegtek.
| 2024. jan. 18. csütörtök 15:57 | Alsópáhok
A település kiemelt célja, hogy növelje a lakosságszámot, és segítse a fiatalokat és az időseket.
| 2023. nov. 21. kedd 14:20 | Alsópáhok
Szorgalmas társaság jött össze a Kalácsok ünnepre hangolva programra.
| 2023. máj. 25. csütörtök 15:03 | Keszthely
A beruházásra 258 millió forintot nyert Alsópáhok, hegyi utakat is leaszfaltoznak.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.