+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Célkeresztben a biztonsági öv
2023. február 17. péntek 17:41 - Keszthely
Célkeresztben a biztonsági öv
A passzív biztonsági eszközöket ellenőrizték egy héten keresztül az európai rendőrök. A ROADPOL akciójában a biztonsági övek, a gyermekülések és a bukósisakok szabályos használatát nézték az egyenruhások. Fontos felhívni a figyelmet a baleset-megelőzésre, még mindig sok a szabálytalanul közlekedő az utakon.

Folyamatosan pásztázták a rendőrök a gépjárművezetőket, hogy be vannak-e kötve. Aki nem használta a biztonsági övet, azonnal megállították. A szabályok szerint ugyanis nem csak a sofőr, hanem az utasok is kötelesek bekötni magukat, ellenkező esetben bírságolhatóak. Ez lakóterületen belül 10 ezer forintjába kerül annak, aki nem használta az eszközt. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ezek használata nem csak, hogy kötelező, hanem bizonyos esetekben életet is menthetnek. A felmérések szerint a balesteknél 50-60%-kal javulhatnak a túlélési esélyek, ha be van kapcsolva az öv.

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a biztonsági öv használata azért is fontos a járművezetők, illetőleg az utasok vonatkozásában is, mert egy esetleges balesetnél nem mindegy az, hogy a járművezető, az utas milyen mértékben sérül. De lehet, hogy éppen a biztonsági öv fogja megmenteni attól, hogy személyi sérülést szenvedjen.” - ismertette Riba Krisztián osztályvezető-helyettes.

A statisztikák azt mutatják, hogy az autóból kirepülő emberek 75%-a veszti életét, vagy nagyon súlyos – esetenként – maradandó sérüléseket szenved. Pénteken a lakóterületen belül található utakon ellenőriztek az egyenruhások. Több esetben kellett megállítaniuk az autósokat. A rendőrség tapasztalatai szerint a városon kívül, illetve a gyorsforgalmi utakon sokkal nagyobb számban használják a biztonsági berendezést az utazók.

„Az a tapasztalat ilyenkor, hogy csak ideugrok, csak a boltba megyek, csak egy utcát megyek odébb és ilyenkor az állampolgárok mindig elfelejtik az övet bekötni, mert csak idemegyek, odamegyek. Illetve az öv mellett még több jogsértést is tapasztaltunk. Volt, hogy gyalogátkelőnél nem álltak meg a gyalogosnak. Illetve a mobiltelefon használat még mindig divat.” - osztotta meg Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az elmúlt napokban tavasziasabb lett az idő, reggelente még mindig fagy. A téli útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni, így elkerülhetőek a balesetek. Arra is figyelmeztetnek, hogy több szerencsétlenség megelőzhető lett volna, ha a járművek szélvédőjéről teljesen lekaparják a jeget a sofőrök. Sokan ugyanis még mindig csak egy kis részt takarítanak le, így azonban nem látható minden esetleges akadály.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus