+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bemutatták a Hajtogató című könyvet
2023. február 13. hétfő 16:12 - Keszthely
Bemutatták a Hajtogató című könyvet
Megjelent a 8360 Hajtogató című kötet. A könyv a Keszthelyi Városvédő Egyesület ötlete nyomán született meg. Az oldalakon Keszthely ismert és kevésbé ismert kincsei elevenednek meg képeken és rövid írásokon keresztül. Kilenc alkotó vállalta, hogy a neki jelentőséggel bíró helyszíneket bemutatja a közönségnek.

A 8360 Hajtogató című könyv ötlete egy baráti beszélgetés során született meg. Az alkotás célja, hogy ihletszerűen, a teljesség igénye nélkül bemutassa azt a 70 helyet, ami ezt a várost az alkotóknak szerethetővé teszi. Zsúfolásig megtelt az egyik helyi étterem a kötet bemutatóján. Az eseményen az alkotók maguk is beszéltek a történetek megszületéséről.

„Nekem is vannak elképzeléseim a városról, meg saját történeteim is, és hagytam magam megihletődni. Az volt a lényege, hogy másokat is bevonzani ebbe az alkotóközösségbe. Azt hozzá kell tenni, hogyha és amennyiben lesz ennek folytatása, akkor lehet, hogy nekem kicsit hátrébb kell majd lépnem.” - mondta az egyik alkotó, Németh Áron.

A kötetben természetesen megelevenedik a Festetics-kastély egy-egy részlete, az Amazon ikonikus épülete és a Balatoni Múzeum is. Ugyanakkor olyan szobrokról, fákról, házakról is születtek rajzok és történetek, amelyek nincsenek sem a turisták, sem pedig az itt lakók látókörében. A kötetet Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész méltatta, aki maga is kötődik a városhoz.    

„Körbemutatták azt a térképet, amelyet még a ’80-as években rajzoltam Keszthelyről. Pontosabban egy madártávlati képről van szó, akkor még nem volt drón, meg alaptérkép, meg Google, hanem végig kellett járnom a város összes utcáját, minden nézetből, és minden ablakot a maga helyén megrajzolni. Ez olyan erősen hozzákötött engem Keszthelyhez, hogy mind a mai napig tart.” - emelte ki a Kossuth-díjas festőművész.

A kötet ugyan nem helytörténeti mű, egy-egy szobor, ház, épület rövid történetét is bemutatja az olvasóknak. A könyvbemutatón elhangzott, a közös munka összekovácsolta a Keszthelyi Városvédő Egyesület tagjait és az alkotókat is. A válogatás nem csak szövegeken, hanem digitális tollal készült rajzokon keresztül is bemutatja a helyszíneket.

„Óriási dolog, hogy egy ilyen kötet megszületett. Amikor elkezdtünk együtt gondolkodni, akkor kiderült, hogy Keszthely városát más szemmel is lehet látni. Olyan dolgokat vettünk észre, elsősorban az alkotók, ami mellett általában az ember elmegy, nem tulajdonít neki jelentőséget.” - tájékoztatott Kerner Gábor, a Keszthelyi Városvédő Egyesület elnöke.

A kötetnek saját honlapja is van, ahol néhány alkotás online is elérhető. Az egyesület és az alkotók is azt tervezik, hogy lesz folytatás, hiszen számos olyan csoda van még Keszthelyen, ami bemutatásra vár.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
 
A beruházás várhatóan május végén fejeződik be.
 
A területet százméteres sugarú körben lezárták a rendőrök.
 
A szervezők havonta hívnak el helyi előadókat, hogy bemutassák motivációjukat.
 
A katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy a tavaszi égetéseknél körültekintően járjanak el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus