+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Régi idők mozija
2023. február 8. szerda 14:05 - Gyenesdiás
Régi idők mozija
Új rendezvénysorozat indult Gyenesdiáson Régi idők mozija címmel. Igazi kuriózum a program. Nem csupán a fekete-fehér filmek sztárjai elevenednek meg a vásznon, hanem a régi technika is a vetítés alatt. A Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület alapítója 40-50 éves mozigépekkel vetíti le a régi filmeket. Első alkalommal a Díszmagyar c. vígjátékot láthatta a közönség.

Egy új rendezvénysorozat első állomásán beszél a magyar filmekről, a mozizásról Szabó Zsolt Szilveszter, a József Attila Művelődési ház igazgatója Gyenesdiáson." A régi idők mozija címmel azt is szerettük volna megidézni vagy megjeleníteni, hogy a magyar film hőskorából vagy őskorából is vetítsünk filmeket és az eredeti formátumban az eredeti hordozójukról. Tehát ez is a fontos üzenet, hogy nem a ma megszokott digitális formátumban, hanem 35 adott esetben 16mm-es filmről."- mondta el Szabó Zsolt Szilveszter.

A mozit kedvelő közönség érdeklődve hallgatta  a Magyar Film Egyesület elnökét, aki gyűjtőként több száz mozigépet és régi filmtekercset őriz kollekciójában.  Beszélt az egyesületről és gyűjtőszenvedélyéről is.

"A mozizás mindig élvezet volt. Én egy kis somogyszentpáli születésű, somogyi faluból származom és ott 16 éves korom előtt már felmásztam a gépházba kíváncsiskodni. Ez egy varázslat. Megfogott. Aki utánam csinálja, őt is meg fogja fogni, hasonlóképpen. Ez egy szerelem gyakorlatilag és kemény munka is, hisz azok a gépek egy bonyolult szerkezetek. Nem úgy, mint most. Egy kis USB stick. Ahhoz képest nagyon bonyolult masinák. Nehéz megtanulni a befűzését."-nyilatkozott Szávics Gyula, a Magyar Film Egyesület  alapítója, elnöke.

Szávics Gyula az egykor vetítésre alkalmas eszközökből is vitt párat a rendezvényre. A 40 éves mozigép működésével a közönség ízelítőt kapott az 50-es évek híradásaiból is. A program első régi magyar filmjét 1960-es kópiáról vetítették. A 85 perces vígjáték  a Díszmagyar, Gertler Viktor  rendezésében  1949-ben készült.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
 
A beruházás várhatóan május végén fejeződik be.
 
A területet százméteres sugarú körben lezárták a rendőrök.
 
A szervezők havonta hívnak el helyi előadókat, hogy bemutassák motivációjukat.
 
A katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy a tavaszi égetéseknél körültekintően járjanak el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus