+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe
2023. február 3. péntek 17:25 - Veszprém, Keszthely
Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe
Február 2-dika Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a katolikus egyházban. Ekkor emlékeznek meg arról, amikor Szűz Mária negyven nappal gyermeke születése után bemutatta a templomban és az Úrnak szentelte elsőszülött fiát. Ehhez a naphoz számos néphiedelem is kapcsolódik. Hazánkban elsősorban időjárás jósló napnak számít.

A veszprémi óvodások is meglátogatták az állatkertben a medvéket. Kis műsorral és ajándéktortával is készültek nekik. Gyümölcsből, rizsből és kekszből állt a maciknak szánt sütemény. A brummogók elő is bújtak a barlangjukból, szívesen csemegéztek az ajándékból. A népi jóslás szerint nem szabad, hogy meglássa ilyenkor a medve az árnyékát, mert a korai, csalóka napfény azt jelzi, hogy a tél még nem tombolta ki magát

Bár Keszthelyen kissé szeles és borult volt az időjárás február 2-án, az ország más részein viszont sütött a nap. Több vadasparkban, illetve állatkertben is meglátták az árnyékukat a medvék, így tehát hosszú telet jósolnak. Az előrejelzések szerint is ez meg fog valósulni, hiszen akár a hétvégén is lehet havazás. Illetve a jövő héten éjszaka akár mínusz 10 fok is lehet.

Február másodika a katolikus egyháznál Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. Nem csak arra emlékeznek, hogy ekkor mutatta be Mária a gyermek Jézust a templomban, hanem azt is, hogy a Szűzanya megtisztult. A zsidó törvény szerint ugyanis ezután kellett bemutatnia az áldozatot és kiváltania az elsőszülött gyermeket. A keresztény értelmezés szerint Mária megtisztulása jelenti az előképét a megváltásnak is. Agg Simeon, mikor kezébe vette Jézust, egy verset mondott, ebben nevezte őt világosságnak.

„Számára beteljesül a Szentléleknek és a Mindenható Istennek az az ígérete, hogy meglátja majd az Üdvözítőt. És ezt ünnepli az Anyaszentegyház, hogy valóban a választott nép képviselője megláthatta az Üdvözítőt. Ebben a versben nevezi Jézus Krisztust a népeknek a világosságának. És a gyertyaszentelésnek a hagyománya is ebből ered, hogy gyertyát szentelünk, amely világosságot ad számunkra. És a hívek úgy veszik át az egyháztól és úgy viszik haza, hogy Krisztus világossága ragyog az életükben.” - mondta el Mokos János káplán.

A katolikus egyházban február harmadikán tartják hagyományosan a balázsáldást, amikor a torokbajok ellen kérik a szent közbenjárását. A hívek a vasárnapi szentmisén is részesülhetnek ebben.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus