+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Soha nem látott lehetőség a vízben eltűnt emberek felkutatására
2023. február 3. péntek 15:08 - Keszthely
Soha nem látott lehetőség a vízben eltűnt emberek felkutatására
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egy olyan műszert tesztelt, mely nulla látótávolságú vizekben azonnal megmutatja az emberi testet. Így kritikus időn belül léphetnek és életet menthetnek. Hosszú távú cél, hogy minden vízimentőnél legyen egy ilyen műszer.

A Hévízi-tavon tesztelték a vízimentők az Aquaeye-t. A műszer megmutatja, hogy milyen irányban és hány méterre van a víz alatt az emberi test. Másodpercek alatt 4000 négyzetméter víz alatti területet tud bevizsgálni és megmutatni a készülék.

„Mire kiérkezik egy hajó, mire elkezdi a kutatást, súlyos percek…Gyakorlatilag az esetek 98 százalékában már tudtuk azt, hogy csak az eltűntnek az élettelen testét tudjuk megtalálni” - mondja Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke. 

A szakszolgálat szándéka, hogy ez az arány megforduljon. 70 strandon vannak jelen. Céljuk, hogy évről-évre fokozatosan mindenhova beszerezzék a műszert. Ha egy strandi vízimentőnél van ilyen, pillanatok alatt megkezdheti a keresést és nagyobb eséllyel megtalálja az eltűnt személyt.

„Eddig volt egy-két százalék esélyünk, hogy megtaláljunk valakit időben, az idő ugye nagyon fontos, hogy egyáltalán sanszunk legyen arra, hogy újraéleszthessük a vízben eltűnt személyt. Ez az eszköz nem olcsó eszköz, viszont létező eszköz. 35 éve vagyok a szakmában. Álmodni se mertem volna korábban ilyenről, most már van ilyen. Most már egyértelműen az a cél, hogy minél előbb legyen több és egyre több a Balaton partján is” - hangsúlyozta Bagyó Sándor. 

Az Aquaeye minden ember formájú alakzatot pontosan kimutat, mesterséges intelligencia tanította az eszközt. A műszer azért is fontos, mert a hazai vizek túlnyomó többsége nem áttetsző, nincs látótávolság. A VMSZ most azon dolgozik, hogy előteremtse a szükséges pénzeszközt a vásárláshoz. Nem a lakosságot és a cégeket szeretnék terhelni ezzel, első körben a pályázati lehetőségeket vizsgálják. Egy darab Aquaeye nettó ára 2,5-3 millió forint.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus