+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pozitívabb a forgatókönyv a vendéglátóknál
2023. február 1. szerda 17:35 - Keszthely, Alsópáhok
Pozitívabb a forgatókönyv a vendéglátóknál
Elmaradt a bezáráscunami a szállodák és éttermek környezetében. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének jelentése szerint egyelőre a pozitívabb forgatókönyv látható, sokkal kevesebb vendéglátó zárta be kapuit eddig, mint amire számítottak. A szervezet úgy látja, hogy kitartóak a szolgáltatók, a turisztikai számok pedig további bizakodásra adnak okot.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége arra számított korábban, hogy a hotelek mintegy 20-25 százaléka zárhat be Magyarországon. Azt gondolták, hogy ezek többsége 2023 első negyedévétől nem fogad vendégeket. A gazdasági és energiaválság ellenére azonban sokkal pozitívabb a kép, a vidéki szállodák 10 százalékénál valósult meg a bezárás. A szövetség a 2022-es év utolsó három hónapját rendkívül sikeresnek értékelte, sok vendég érkezett a szálláshelyekre, leginkább belföldi turisták. Az enyhébb időjárás is kedvezett a vendéglátóknak, így a tervezettnél jóval kevesebb energiát kellett használniuk. A kormány is segítette a szállásadókat, egyrészt a márciusig igényelhető hozzájárulással, másrészt azzal, hogy az első három hónapban nem kell turisztikai hozzájárulást fizetni. Ezzel az árbevétel nettó 4 százaléka marad a szállodáknál, amivel kompenzálni tudják a megnövekedett árakat. Pozitívum az is, hogy a keresletben sem valósult meg a visszaesés.(

„Belföld tekintetében egyelőre úgy tűnik – és ezt nagyon óvatosan mondom, mert nagyon szeretném ezt még február végén is kijelenteni – hogy nem tűnik oly mértékűnek a visszaesés, mint amivel mi számoltunk. Van visszaesés, ez olyan 4-5%, hogy itt egyeztettünk nagyjából a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez viszont lényegesen jobb, mint ami a mi elképzelésünk volt. Én magam is minimum 15%-os visszaeséssel számoltam. És mindig el szoktam mondani, hogy a Jó Isten azért nem csak sújt, hanem segít is bennünket.” - ismertette Baldauf Csaba a szövetség tiszteletbeli elnöke.

Az éttermek azonban nem ilyen szerencsések, országosan többen zártak be az elmúlt időszakban a megemelkedett költségek miatt. Sokaknak kellett emelni az árakon, azonban sokkal óvatosabban nyúlnak ehhez az éttermek. Különböző praktikákkal csökkentik a kiadásokat, többek között egyesek előnyben részesítik a környékbeli termelők áruit.

„A nehézségekből megpróbálunk előnyt kovácsolni. Tehát a drága gáz helyett fával fűtünk, ez olcsóbb és ugyanakkor kellemesebb látvány a vendégeink számára. El fogunk kezdeni fűszernövényeket termeszteni, amelyek szintén olcsóbbak, mintha beszereznénk őket. Ugyanakkor a velük való főzés sokkal magasabb ízélményt szerez a vendégeknek.” - osztotta meg Zsiga Zsolt étteremtulajdonos.

A szövetség szerint az áremelkedések miatt már a kereskedelemben is látható a visszaesés, így a belföldi fogyasztásnál is előfordulhat ez. Az éttermek azonban próbálnak kitartani addig, amíg csak tudnak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus