+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pozitívabb a forgatókönyv a vendéglátóknál
2023. február 1. szerda 17:35 - Keszthely, Alsópáhok
Pozitívabb a forgatókönyv a vendéglátóknál
Elmaradt a bezáráscunami a szállodák és éttermek környezetében. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének jelentése szerint egyelőre a pozitívabb forgatókönyv látható, sokkal kevesebb vendéglátó zárta be kapuit eddig, mint amire számítottak. A szervezet úgy látja, hogy kitartóak a szolgáltatók, a turisztikai számok pedig további bizakodásra adnak okot.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége arra számított korábban, hogy a hotelek mintegy 20-25 százaléka zárhat be Magyarországon. Azt gondolták, hogy ezek többsége 2023 első negyedévétől nem fogad vendégeket. A gazdasági és energiaválság ellenére azonban sokkal pozitívabb a kép, a vidéki szállodák 10 százalékénál valósult meg a bezárás. A szövetség a 2022-es év utolsó három hónapját rendkívül sikeresnek értékelte, sok vendég érkezett a szálláshelyekre, leginkább belföldi turisták. Az enyhébb időjárás is kedvezett a vendéglátóknak, így a tervezettnél jóval kevesebb energiát kellett használniuk. A kormány is segítette a szállásadókat, egyrészt a márciusig igényelhető hozzájárulással, másrészt azzal, hogy az első három hónapban nem kell turisztikai hozzájárulást fizetni. Ezzel az árbevétel nettó 4 százaléka marad a szállodáknál, amivel kompenzálni tudják a megnövekedett árakat. Pozitívum az is, hogy a keresletben sem valósult meg a visszaesés.(

„Belföld tekintetében egyelőre úgy tűnik – és ezt nagyon óvatosan mondom, mert nagyon szeretném ezt még február végén is kijelenteni – hogy nem tűnik oly mértékűnek a visszaesés, mint amivel mi számoltunk. Van visszaesés, ez olyan 4-5%, hogy itt egyeztettünk nagyjából a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez viszont lényegesen jobb, mint ami a mi elképzelésünk volt. Én magam is minimum 15%-os visszaeséssel számoltam. És mindig el szoktam mondani, hogy a Jó Isten azért nem csak sújt, hanem segít is bennünket.” - ismertette Baldauf Csaba a szövetség tiszteletbeli elnöke.

Az éttermek azonban nem ilyen szerencsések, országosan többen zártak be az elmúlt időszakban a megemelkedett költségek miatt. Sokaknak kellett emelni az árakon, azonban sokkal óvatosabban nyúlnak ehhez az éttermek. Különböző praktikákkal csökkentik a kiadásokat, többek között egyesek előnyben részesítik a környékbeli termelők áruit.

„A nehézségekből megpróbálunk előnyt kovácsolni. Tehát a drága gáz helyett fával fűtünk, ez olcsóbb és ugyanakkor kellemesebb látvány a vendégeink számára. El fogunk kezdeni fűszernövényeket termeszteni, amelyek szintén olcsóbbak, mintha beszereznénk őket. Ugyanakkor a velük való főzés sokkal magasabb ízélményt szerez a vendégeknek.” - osztotta meg Zsiga Zsolt étteremtulajdonos.

A szövetség szerint az áremelkedések miatt már a kereskedelemben is látható a visszaesés, így a belföldi fogyasztásnál is előfordulhat ez. Az éttermek azonban próbálnak kitartani addig, amíg csak tudnak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus