Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kevesebb manőver az utakon
2017. jan. 17. kedd | Keszthely
Kevesebb manőver az utakon
Megváltozott a forgalmi vizsga rendje január elsejétől. Az eddig kötelező négy manőver közül már csak kettőt – egy parkolást és egy megfordulást – kell végrehajtania a vizsgázónak. Az oktatók üdvözölték a szabályváltást, szerintük ennek köszönhetően még több időt tölthetnek a forgalomban a tanulóvezetők.

Takács Dia a tizennyolcadik óráján gyakorolja a parkolási manővert. Ő is idén fog vizsgázni, így már rá is az új szabályok vonatkoznak. Dia nem fogadta nagy lelkesedéssel a szabályváltozást, szerinte fontos megtanulni ezeket az elemeket is, hiszen szükség van rá a napi közlekedés során.           

„Szerintem jobb, ha megtanuljuk azért a dolgokat. Nem biztos, hogy ez jobb, hogy kivették azt a pár dolgot, mert azért igenis kell, szerintem. Meg figyelni is kell az utakon, azért nem mindegy, hogy hogy tanuljuk meg.” - mondta a tanulóvezető.

2016 év végéig a forgalmi vizsgákon kilenc kötelező elem volt, ezek közül négyet kellett végrehajtani. A manőverek elvégzését 2012-ben, a rutinvizsga megszüntetése után építették be a forgalmi vizsga feladatai közé. Január elsejétől azonban a négy helyett két kötelező manővert kell elvégezni, így több idő jut a forgalomban való közlekedésre.

„A parkolási feladatok közül párhuzamosan a szegély mellé előre vagy hátra, illetve a merőleges parkolások közül jobbra előre, jobbra hátra, illetve balra előre. Ebből egy feladatot kell végrehajtani a tanulónak, illetve maradt a megfordulás. A megfordulás az egy egy ívű vagy egy ipszilon, ebből szintén egy feladatot, így lett a kettő. Ezzel a változtatással jobban kijött, illetve jobban felmérhető, hogy a tanuló mit tud az úton, tényleges vezetési körülmények között. Képes-e az átlagos közlekedési helyzeteket felismerni, és erre reagálni.” - tájékoztatott a szakoktató, Németh András.

Az oktatónak már tapasztalata is van az új szabályozást illetően, hiszen idén már volt vizsgázó tanulója. Azt mondja, nem csak időben, de a megtett kilométerben is mérhető, hogy lényegesen többet vezetett a diák a forgalomban. Az új szabályozásnak azonban hátrányai is lehetnek, hiszen Németh András szerint több a hibázási lehetőség. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a jövőben több változást is bevezethet a forgalmi vizsgát illetően. 

Regman Karola - Keszthelyi TV        

| 2013. aug. 26. hétfő 17:22 | Keszthely
A jogosítvány megszerzéséhez már nem csak az óraszámot, hanem a kilométert is megkövetelik.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.