Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A reformáció évfordulójára
2016. nov. 3. csütörtök | Keszthely
A reformáció évfordulójára
Bach zenéjével készülnek a reformáció 500 éves évfordulójára a keszthelyi evangélikus gyülekezet tagjai. A Festetics György Zeneiskola kamarazenekara Bence Gábor vezényletével adott koncertet vasárnap, ahol a barokk zeneszerző zenekari kíséretes fuvola művei szólaltak meg.

A reformáció közelgő, 500. évfordulója alkalmából tartottak  komolyzenei koncertet a keszthelyi evangélikus templomban. A nagy érdeklődésre számot tartó eseményen Johann Sebastian Bach h-moll szvitje és fuvolára-hegedűre-zongorára írt hármas versenye csendült fel a Festetics György Zeneiskola kamarazenekarának előadásában.            

„Azért jöttem el, mert nagyon szeretem a koncertet és Bach zenéjét.” - mondta el Némethné Iza.

Bach 1723-tól haláláig a lipcsei Tamás templom kántoraként tevékenykedett, emellett pedig iskolát igazgatott és rengeteget komponált. A barokk zeneszerző nem csak az egyetemes, de a protestáns zenetörténet egyik legnagyobb alakja, világi műveire is jellemző az egyházi zene összetettsége. 

A vasárnapi koncertet a Fővárosi Protestáns Kántorátus vezetője, Bence Gábor vezényelte. A zenész elmondta: „Ez a  hármas verseny, amit itt játszunk, egy olyan összetett szerkezetű darab, ami miatt sokan nem is szeretik ezt annyira játszani, mert talán kicsit túl összetett is. Nagy hármas fugával fejeződik be, nagyon izgalmas nyitótétele van, amelyik kihasználja a zenekarnak a két szólistának, és a különleges szerepet kapó zongorának a lehetőségeit. Úgyhogy ez az összetettség inkább az egyházi zenére jellemző általában, mint a világira.”

Honthegyi Zsolt, az evangélikus gyülekezet lelkésze tartott áhítatot az egybegyűlteknek. Hangsúlyozta, a lutheri tanítás leképezhető úgy is, hogy a zene Istennek egy olyan csodálatos adománya, amely megmutatja magát az Urat. Felhívta a figyelmet arra is, Luther reformációja alapvetően nem a gondolat szabadságáról, hanem az Isten szeretetéről szól.       

„A reformáció tulajdonképpen az a fajta felismerés, amit Luther a Bibliában talál meg, hogy az Isten szereti az embert. Itt van tulajdonképpen egy hatalmas nagy, gyökeres változás az akkori kor gondolkodásához képest, hiszen addig egy olyan istenkép él az emberekben, hogy az Isten elvárásokat közvetít, az Isten tulajdonképpen szabályokat és törvényeket hajt és hajtat végre az emberekkel.” - nyilatkozta televíziónknak a lelkész.  

A két előadásból álló hangversenysorozat következő részére november 6-án, 17 órakor kerül sor az evangélikus templomban. A koncerteket az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja.

Regman Karola - Keszthelyi TV                

| 2018. okt. 31. szerda 19:32 | Keszthely
Október 31-én ünneplik a protestáns egyházak a reformáció napját immár 501 éve.
| 2017. nov. 20. hétfő 15:14 | Keszthely
Emlékfát ültettek és koncertet is rendeztek a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából.
| 2017. okt. 31. kedd 15:49 | Keszthely
Táblaavatóval és koncerttel is emlékezett a keszthelyi református gyülekezet a reformáció évfordulójára.
| 2017. okt. 16. hétfő 14:17 | Keszthely
Az egyház és az állam kapcsolatáról tartottak fórumbeszélgetést a hitújítás 500 éves évfordulója kapcsán.
| 2017. jún. 14. szerda 14:13 | Keszthely
A reformációi évfordulójára készített két méteres könyv mutatja be az evangélikusok történetét és jelenét
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.