Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egyre több a külföldi vendég
2023. máj. 19. péntek | Hévíz
Egyre több a külföldi vendég
Nőtt a külföldi vendégéjszakák száma az elmúlt negyedévben országszerte. Míg a pandémia éveiben jelentősen csökkent a külföldi turizmus és a belföldi vendégek töltötték meg a szálláshelyeket, addig ez most megfordulni látszik. Az idei év első két hónapjában 26%-kal több más országbeli kereste fel a hazai településeket.

Hévízre évtizedek óta özönlenek a külföldi turisták. A város egész évben alkalmas a pihenésre, a vendégek azonban többségében gyógyulási szándékkal érkeznek a településre. Nagyon sok szálláshelynek már törzsközönsége van, akik jellemzően 2-3 hetet töltenek el a településen. Ez idő alatt igénybe veszik a kezeléseket, de felkeresik a környéket is. A szállodák is azt tapasztalják, hogy az elmúlt hónapokban ismét sok a külföldi vendég.

„A COVID előtti időkben szállodánkban 75%-a a vendégéjszakáknak származott a külföldi küldő országokból. Ez az arány a COVID alatt megfordult, hiszen a járványügyi és hatósági intézkedések sok esetben nem tették lehetővé a külföldi utazásokat. A tavalyi évben, ahogy már a helyzet egy picit rendeződött, egyre több külföldi is érkezett az országba, Hévízre, illetve a szállodánkba, és fele-fele arányt képviseltek a belföldi és a külföldi vendégéjszakák. Idei évben viszont a külföldieknek az aránya még inkább erősödni tudott.” - tájékoztatott Molnár Ágnes, a hévízi Hotel Európa Fit vezérigazgató-helyettese.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyeken 4,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 9,6%-kal csökkent, a külföldieké azonban 15%-kal nőtt a tavalyi év első negyedévéhez képest. Hévízen az első három hónapban 30%-os növekedést regisztráltak, a belföldi vendégéjszakák száma azonban itt is kevesebb volt. A szakemberek azt tapasztalják, hogy az infláció és az esős tavasz nem tett jót a foglalásoknak, májusban azonban ismét élénkülni látszik az érdeklődés.

„Áprilisban volt egy lassulás a foglalások intenzitásában – mind a tavaszra, mind a nyárra vonatkozóan – de most azt látjuk, hogy májusban azért elkezdtek ismét felgyorsulni az események, elkezdenek beindulni a hosszúhétvégékre a foglalások, meg nyilván a nyári időszakra is. Hosszúhétvége volt már idén kettő. Az első, húsvéti, az teljesen teltházas volt, a második, május 1-e egy kicsit nyögve nyelősebb volt országos szinten, vidéken mindenhol. Bízunk benne, hogy a pünkösdi – most így sormintában – ismét egy erős hosszúhétvége lesz.” - tette hozzá Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A háború miatt az orosz vendégek többsége elmaradt Hévízről, a cseh és a szlovák turisták száma azonban rohamosan nő. Emellett az osztrákok és a németek is járnak ide gyógyulni. A KSH adatai szerint az első negyedévben az összes bruttó árbevétel 97 milliárd forint volt a szálláshelyeken, ami 41%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 8. szerda 19:15 | Hévíz
A Vállalkozók Országos Szövetsége közös eszmecserére, a sikerek és nehézségek megvitatására hívta össze a résztvevőket.
| 2024. máj. 1. szerda 19:15 | Keszthely
A tó megkoszorúzása mellett Keszthelyen adták át a Balaton-díjakat is.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A találkozón szó esett a jövőbeni fejlesztésekről.
| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
11. alkalommal szervezik meg a megmérettetést.
| 2024. már. 14. csütörtök 19:15 | Keszthely
Szeptemberig várja a vendégeket a Balaton-parton Keszthely egyik legnépszerűbb attrakciója.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.