Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jégkárok a szőlőben
2016. jún. 7. kedd | Cserszegtomaj
Jégkárok a szőlőben
Teljesen tönkretette a Pannon Egyetem Georgikon Karának szőlészetét a vasárnap délutáni vihar. A borsószem nagyságú jegek letörték a szőlővesszőket, és szétszaggatták a növény leveleit is. A fürtkezdeményekben kisebb kár keletkezett, de a hiányzó lombkorona miatt minimális termés várható idén a cserszegtomaji szőlőültetvényben.

Törött ágak és szétszakadt levelek. Ez fogadta a Georgikon Kar Szőlészetének munkatársait hétfőn reggel a cserszegtomaji tangazdaságban. Az áprilisi fagykárok után újra sarjadó szőlőt a vasárnap délután, jégesővel érkező heves vihar teljesen tönkretette, a 7 és fél hektáros ültetvényen egyetlen ép tőke sem maradt.    

„Nagyon rosszul néz ki a szőlő. Látjuk azt, hogy a lombfelület majdnem teljes egészében hiányzik a szőlőről. Nagyon nehéz ilyenkor bármit is mondani tényleg a várható termésről. A fürtzóna úgy nagyjából megmaradt, viszont nincs az a lombfelület, ami egyelőre nevelje ezeket a virágzás előtt lévő fürtkezdeményeket.” - mondta Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tangazdaság ügyvezetője.

A tangazdaság vezetője elmondta, nem csak a várható termésben keletkezett kár okoz problémát. A vesszőket, és az úgynevezett alanytelepen nevelt szőlőket is értékesítik, ezek is tönkrementek a vihar során. A megmaradt fürtökön várható ugyan termés, de ez, lomb hiányában valószínűleg nagyon kevés és apró szemű lesz.Vannak lehetőségek a jégkár elleni védekezésre, de ezek egyrészt nagyon sokba kerülnének, másrészt a termésre is hatással lehetnek, hiszen egy jégvédő háló nem csak a jégesőtől óvja a termést, de a csapadékot is megszűri.    

A szőlőültetvény fenntartása nem csak sok pénzzel, de sok munkával is jár. Ezt a munkát is tönkretette az elmúlt 10-15 év legnagyobb vihara. A növény levelén és szárán keletkezett sebek kiváló táptalajt biztosítanak a gombák számára, éppen ezért a szőlészeknek jobban oda kell figyelni a növényvédelemre, azaz növelni kell a permetezések számát. Ez jóval több munkát jelent, de komoly anyagi terheket is ró a tangazdaságra.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. szep. 8. péntek 17:21 | Cserszegtomaj
Szőlőfajta bemutatóval, borkóstolóval egybekötött szőlészeti-borászati találkozó volt Cserszegtomajon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.