Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Méltó emlék
2016. feb. 29. hétfő | Keszthely
Méltó emlék
Már várják a hívek adományát Vaszary Kolos, bíboros-hercegprímás szobrának felállításához. A talán legnagyobb rangra jutó keszthelyi egyházi személy képmásának elkészítését az önkormányzat is támogatja. Az ügyet felkaroló Bencés Diákszövetség Zalai csoportjának a célja, hogy méltó módon őrizzék emlékét a város neves szülöttének.

„Született: 1832. február 12-én, Ferencz névre keresztelték. Édesapja, Vaszari Ferencz, édesanyja Bajnok Terézia.” Ez a bejegyzés olvasható Vaszary Kolosról az egyházi anyakönyvben, melyet Tál Zoltán mutat. A plébános azt mondja, hogy később sem feledkezett meg szülővárosáról a bíboros-hercegprímás,aki a legmagasabb rangú egyházi vezető volt Magyarországon 1891 és 1912 között.

„Szegény sorsban nevelkedett, így lett belőle hercegprímás, nem feledkezve sem szülővárosáról, sem a szociálisan szegény sorsú városi diákokról. Ez a legjelentősebb műve én azt gondolom városunk történelmében." - Tál Zoltán e mellett még kiemelte, hogy Vaszary adományozta a Tő téri templom üvegablakait is a plébániának. Az üvegablak meg is örökíti Vaszary Kolost. A szűzanya oldalán álló Szent Gellért püspököt róla mintázták. Halálának századik évfordulóján nagyszabású emlékmisét mutattak be tiszteletére szeptember 13-án Keszthelyen. A főcelebráns Márfi Gyula, veszprémi érsek volt, szentbeszédet mondott Várszegi Asztrik. A pannonhalmi főapát kiemelte elődjének életútját: „Annyira szegény családból származott, hogy Keszthelyről meszténláb ment Pannonhalmára, amikor a noviciátusba a felvételét kérte. Tehát nem a walesi hercegi családból, hanem Keszthely szegény családjai közül. És amikor feljutott a magasra, akkor sem felejtette el a szegényeket.” 

A Fő téri templom is neki köszönhetően lett a Magyarok Nagyasszonyának titulusára felszentelve, miután Vaszary kérésére XIII. Leó pápa életre hívta a Magyarok Nagyasszonyának ünnepét. A szeptemberi emlékmisén jelentették be, hogy szobrot kívánnak állítani Vaszary Kolosról. 

„Ha minden jól megy rendbe megy, akkor talán szeptember környékén, ugye a halála, vagy temetése időpontjába szeretnénk megszervezni a szobor felszentelését, felállítását, felavatását." - mondta el Kiss László esperes. Az önkormányzat ezt öt millió forinttal támogatja, de ez sajnos nem elegendő. Ezért az ügyet felkaroló Bencés Diákszövetség Zalai csoportja várja a hívek adományát, melyet a templomokban kihelyezett csekkeken lehet megtenni.

Vaszary Kolos 1915. szeptember 3-án hunyt el. Ide a Szent Miklós temető kápolnájába temették. Ma már csak a szarkofágja található itt, mivel a méltatlan körülmények miatt az Esztergomi Bazilika altemplomában temették újra. Ennek okán is szeretné a Bencés Diákszövetség, hogy méltó emléke legyen Vaszary Kolosnak Keszthelyen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 13. kedd 19:15 | Keszthely
A hercegprímás szobrának megkoszorúzásával és szentmisével hajtottak fejet Keszthely szülötte előtt.
| 2018. máj. 4. péntek 18:01 | Keszthely
Hazánk egykori bíboros-hercegprímása tiszteletére avattak szobrot Keszthelyen.
| 2016. nov. 6. vasárnap 14:27 | Keszthely
Mindszenty bíboros fennmaradt és kutatható levelezéséről tartott előadást Zinner Tibor.
| 2015. aug. 17. hétfő 13:53 | Budapest
Életének 89. évében, hétfő reggel elhunyt Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek.
| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.