Az elmúlt hetekben már megjelent a magyar dinnye. A legtöbb kereskedőnél már nagyüzem zajlik. Keszthelyen is sokan keresik a jó minőségű, hazai termesztésű dinnyét.
"A magyar dinnyét szeretem venni." - mondja a keszthelyi Venczel György, aki mindig ugyanott vásárolja meg a 3-4 kg körüli finomságot. A törzsvásárlás oka, hogy tudja, Magyarországról van a dinnye.
Idén 220-240 ezer tonna hazai termesztésű görögdinnyére számítanak. Ennek 40-45 százalékát exportálják, elsősorban Németországba, Csehországba és Lengyelországba. A többi a hazai asztalokra kerül.
Lukácsa László húsz éve árusít dinnyét. Egy jól bevált termelőtől szerzi be mindig az árut. Első és másodosztályú dinnyét kínál. A kereskedők jelenleg 120-130 forint környékén adják a másodosztályú görögdinnyét.
A kereskedő szerint a dinnye ára nagyon függ a mennyiségtől, az időjárástól és persze a nagy áruházláncoktól. A termést nagyon szépnek ítéli Lukácsa László. Úgy saccolja, hogy még legalább két hétig lesz első osztályú magyar dinnye.
Üzletében ami lehet magyar: a dinnye mellett, lekvárokat és hagyományos ételeket is kínál.
Az út mentén is bőven találni standokat. A termelők és más kereskedők mellett ezeket is fokozottan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szabályozás értelmében, aki a megfelelő hatósági engedélyeket beszerezi, például van közterület-foglalási engedélye, az élhet ezzel az értékesítési formával.
A magyar dinnyét népszerűsítette Keszthelyen az egyik nagy áruházlánc. Kelendő volt a hagyományos magvas görögdinnye-, a mag nélküli, a sárga héjú piros bélű és természetesen a sárgadinnye is.
A SPAR a magyar görögdinnye megjelenésével egy időben leállítja az import áru behozatalát, hogy a külföldi gyümölcs ne legyen versenytársa a jobb minőségű hazai dinnyének. Az üzlet nemzetközi hálózatán keresztül már Horvátországba és Szlovéniába is eljut a vásárlókhoz a magyar dinnye.
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcs szakértője szerint több egyszerű oka is van, hogy miért jobb a magyar dinnye: "Mert finom, mert ízletes! A magyar embernek nyáron az jut eszébe, hogy üdülés, Balaton, dinnye, és ez a három dolog összekapcsolódik."
A szakértő hozzátette, hogy a magyar termelők előnye, hogy akkor takarítják be a termést a földekről, amikor az a legjobb és legfinomabb.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV