Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nyugalom és programkavalkád
2015. máj. 20. szerda | Szigliget
Nyugalom és programkavalkád
Balassa Balázs polgármester költői kérdést tett fel köszöntőjében Szigligettel kapcsolatosan. Következőképpen kezdi mondanivalóját: Mi az a vonzerő, ami visszacsábítja ide azt, aki egyszer már ellátogatott falunkba? -Nekem, egy "őslakosnak", nehéz erre a kérdésre választ találni. Mégis, az emlékekben kutakodva rá kell jönnöm, hogy maga a csoda, amely körül vesz bennünket – válaszolt a kérdésre.

 A várban, egy lány társaságában eltöltött csodálatos órák. A félhomályban elénk táruló Tanúhegyek sejtelmes világa. Az erdei séták közben megpihenve a Kamonkő tetején csodálni a magyar tengeren megcsillanó napsugár fényeit. A Királyné Szoknyáján található Óvár rejtőzködő falai között eltöltött meghitt pillanatok. Az első horgász-élmények. Meditációk a Csonka-toronyban. Mindez maradandó élmény életemben, melyeket csak itt, a Balaton gyöngyszemének nevezett településen élhettem át. Szigliget nem ok nélkül kapta ezt a jelzőt.

Falunkat a Teremtő nagyon jó kedvében formázta. A Vilma-hegy, a Királyné Szoknyája, a Külső-hegy, a Kamonkő, az Antal-hegy és a Várhegy teszi változatossá domborzatát. A nádasokkal szegélyezett Balaton víztükre mindig új élményt, felfrissülést ígér mindazok számára, akik ellátogatnak hozzánk. Nem csak természeti kincsekben, de műemlékekben is "tobzódik" Szigliget. A Vár, az Óvár, az Avasi-torony, az Esterházy-kastély, az Ófalu öreg házai. Mind-mind egy szelete múltunknak, mely arra vár, hogy a történelmi emlékeinkre éhes látogató "felfalja" őket.Szigliget, ahogy a neve is sejteti, egy kis sziget, a nyugalom szigete. Nagyon sok művészt ragadott meg meghittségével településünk. A rengeteg vers, regény, festmény, szobor (melyek itt készültek), próbálja, próbálta visszaadni azt az élményt, mely az idelátogatót éri kis, zegzugos utcáinkon sétálgatva.Itt még nem érződik zaklatott világunk dübörgése. Itt a nyugalom és a természet az úr. Számomra, egyszerű "földi halandó" számára nehéz szavakba önteni ezt a csodát.Ajánlom településünket mindazok számára, akiket magával ragadott és akik vonzódnak a Teremtő azon alkotása iránt, melyet Eötvös Károly a következőképpen jellemzett: "Nincs még egy ilyen szép táj a világon". S persze van még egy vonzerő, ami nem más, mint a rengeteg színvonalas program, melynek túlnyomó többsége a várhoz kötődik.

Következzen egy kis ízelítő a rendezvénynaptárból. Május 23-25 között tartják a Várfesztivált, melynek keretében fellép a moldvai és gyimesi tánczenét játszó Süttü zenekar, az Ametist Bábszínház, Benkő András kobzos, bemutatkozik a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, Kisteleki Gergely solymász, s a szigligeti vitézek csapata. Műsort ad a Hollóének Hungarica Régizenei Együttes, a Szó és Kép Színpad, valamint az I. András Király Lovagrend, a Gyenes táncegyüttes, a Siklósi Sárkányos Lovagrend, a Boombatucada együttes, a Villám Bemutatócsoport, a Kelet Fénye Hastánccsoport, de a programban lesz apródavatás is. Május 30-31-én a Hegyi búcsú kínál kellemes és tartalmas kikapcsolódást, június 24-én pedig a Fáklyás várlátogatás várja az érdeklődőket.

Július 15-én a Sebastian Consort lép fel Szigligeten, 18-án pedig a Magna Cum Laude ad koncertet a várban. 22-én Ella István orgonál, 25-én a Csík Zenekar lesz a vendég. 29-én a Bíbor Quartet zenél.

Augusztus 1-jén a Hooligans együttes koncertezik a várban, 3-án pedig kezdődnek a Szigligeti Strand Napok. Szó és Kép Színpad, Kispál és a Borz együttes, Szabó István bűvész, AnimalCannibals koncert, Paprikajancsi bábelőadás, Trombitaest, Tihanyi Vándorszínpad, SericaFolk, Magyar Népmese Színház és Intermezzo Latin Klub szerepel a programban. 8-án Zséda lesz a vár vendége, 12-én a Brassint he Five, 15-én a Benkó Dixieland Band, 19-én Ella István, Simon Flórián, Simon Zsolt, Péter Marianna zenél. Augusztus 20-án kezdődnek a hagyományőrző napok, a fabula Bábszínház, a Héttorony Hangászok, a Bethelen Gábor Hagyományőrség, a FerrusLupus, valamint számos színpadi és egyéb bemutatóval. Este a The Beatles Emlékzenekar ad koncertet. A hagyományőrző napok programja 21-én is sok-sok programot kínál, fellép többek között a Szelindek Zenekar, Csernik Szende, bemutatkozik a Hunting Íjász Baráti Kör, a Történelmi Bajvívó Egyesület, este Szabó Balázs és Bandája ad koncertet. 22-én Szentpéteri Csillát hallhatják az érdeklődők.

Szeptember 26-án a Szüreti Vigadalom, október 10-én a Várfutás, 23-25 között pedig aa nagy érdeklődésre számot tartó Süllőfesztivál várja a vendégeket. S aztán következik az új esztendő, első napján a balatoni csobbanással…

| 2022. aug. 30. kedd 12:21 | Gyenesdiás, Szigliget
Volkswagen Bogaras balatoni nyárbúcsúztatót tartottak Gyenesdiáson.
| 2021. már. 24. szerda 17:31 | Szigliget
Várrekonstrukció, útfelújítások, strandfejlesztés is megvalósult, erre az évre is számos tervük van.
| 2020. jan. 3. péntek 18:12 | Szigliget
678-an vettek részt az eseményen, melyen a 2.5 fokos Balatonban mártóztak meg.
| 2019. jan. 4. péntek 10:59 | Szigliget
A szigligeti újévi csobbanást 5000 fő kísérte figyelemmel.
| 2017. jan. 2. hétfő 17:46 | Szigliget
Több, mint 350-en mártóztak meg Szigligeten a 0 fokos Balatonban Újév napján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.