Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Keszthelyi arcélek
2024. már. 6. szerda | Keszthely
Keszthelyi arcélek
Keszthelyi arcélek címmel indult új előadássorozat a Fejér György Városi Könyvtárban. A programon jeles, évfordulós, helyi emberek életét mutatták be az előadók. Az első alkalommal klasszika-filológus, orvos, sportoló, szépségkirálynő és festőművész is szerepelt a palettán. A találkozó a Pannónia Kulturális Egyesület támogatásával jött létre.

A keszthelyi kórház egykori igazgatójáról, Dr. Magyary Gerőről tartott előadást Dr. Szutrély Péter. Számos érdekességet hallhatott a közönség arról, hogy milyen viszonyok között kellett dolgoznia a sebész főorvosnak. Igazgatósága alatt korszerűsödött az egészségügyi intézmény, sokat köszönhet neki a város.

Szó esett Dr. Forintos Lászlóról, a keszthelyi teniszsport szívéről, Simon Böske szépségkirálynőről, vagy éppen Károly Gyula festőművészről is.

„Károly Gyula művészetének a legerősebb vonulata az egyházi festészete. Ugye templomokban festett freskókat, illetve oltárképeket, egyéb vászonképeket. Ugye abban az időszakban, ami a pályájának a fénykora, az ’50-es, ’60-as, ’70-es évek, ugye ekkor a vallásellenesség volt jellemző Magyarországon. Emiatt, hogy ő folyamatosan kitartott a hite mellett, ugye semmiféle elismertségben nem részesülhetett.” - ismertette Kardos Laura művészettörténész.

Szemes Péter, az esemény ötletgazdája, Huszti József irodalomtörténész, klasszika-filológusról osztott meg ismereteket. Mint elhangzott, bár Huszti a premontrei gimnáziumban tanult, elkerült Keszthelyről, mégis eredményei miatt érdemes minél szélesebb körben ismertetni életét.

„Egy nagyon fontos dolgot mindenképpen megemlíthetünk amellett, hogy az ő tudományos munkája, tudományszervező munkája meghatározó volt, azt, hogy ő a vészkorszakban nagyon sok üldözöttet mentett a sashegyi villájában. Volt olyan, hogy egyszerre 30-an találtak menedéket a nyilasok és a németek elől. Ehhez képest ugye a jellemző módon a kommunista rendszerben az elsők között volt, akit elhallgattattak.”

A Keszthelyi arcélek előadássorozat célja, hogy minél több helyi sikeres ember munkásságával ismertessék meg a hallgatóságot. Ők ugyanis a város történetének részei. Többen vannak a köztudatban, ám olyanok is akadnak, akikről kevesebb szó esik.

„Folytatása lesz, már mindjárt idén is, csak akkor a keszthelyi irodalmárokkal fogunk foglalkozni és jövő évben természetesen lesz megint egy ilyen szélesebb spektrumú merítés. Hiszen itt is nincs két egyforma tematikával foglalkozó jeles ember, aki most a palettánkra került.” - hívta fel a figyelmet Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes.

A programot az önkormányzat is üdvözli, hiszen elődeink tettei példaként szolgálhatnak minden helyinek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Az olvasóktól várt névötleteket a Fejér György Városi Könyvtár.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Fejér György Városi Könyvtár 15 éve hívja versengésre a diákokat.
| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Keszthely
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
| 2024. jan. 5. péntek 16:30 | Keszthely
Író-olvasó találkozók, koncertek, könyvbemutatók, klubfoglalkozások és vetélkedők is voltak.
| 2023. jan. 5. csütörtök 16:19 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Stadler Tímea Kinga igazgató
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.