Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Gesztenyesors
2014. nov. 20. csütörtök | Keszthely
Gesztenyesors
Akár száz védett gesztenyefát is kivághatnak Keszthelyen. A veszélyes fák több vizsgálaton estek át. A tavaszi viharok során csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés. Az önkormányzat a lakosság védelme mellett a város szimbólumává vált fákat is szeretné megóvni. A több mint 100 éve telepített vadgesztenyesorok állapotáról lakossági fórumra várják az érdeklődőket pénteken a Balaton Színházba.

 Egy méretes fa idén májusban dőlt ki a SZTK parkolójánál. A gesztenyefa egy autóra is rádőlt, személyi sérülés szerencsére nem történt. A törzsénél jól látható, hogy már beteg volt a fa. Az Yvette ciklon 11 fát döntött ki tavasszal a városban, köztük 5 vadgesztenyét.
Az út menti veszélyes gesztenyék miatt a Magyar Közút idén augusztusban fakivágási kérelmet nyújtott be a városhoz. A társaság egy általa elkészített vizsgálat alapján gyűjtötte össze a kivágandó fákat.
Az önkormányzat maga is végeztetett egy állapotfelmérést a Közúténál fejlettebb, biztosabb technológiával.

"Ezeknek az érzékelőknek a segítségével tudom a fának a belsejét, a belső állapotát megvizsgálni."- Ócsvári Gábor erdőmérnök magyarázza a vizsgálat technikáját. A fák törzsébe ütött érzékelőkkel, a hang terjedési sebessége alapján állapítják meg, hogy a fa belseje milyen állapotban van.
Az erdőmérnök az önkormányzat által kijelölt fákon szeptember végén végezte el a méréseket. A vizsgálat végén egy metszeti ábrán látható, hogy az adott fa belseje milyen állapotban van.
"Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon változó állapotban vannak a fák. Vannak olyanok, maik belül nagyon elveszítették már a stabilitásukat."

Keszthelyen 1200 védett vadgesztenye található, ebből 730 darab a közút által kezelt utak mentén áll. A gesztenyesorok szimbólumai a városba vezető utaknak és sok keszthelyi kötődik az évszázados fákhoz.

A lakosság védelme érdekében a belterületi, város kezelésében lévő fák vizsgálatát is megcsináltatta az önkormányzat. A szakvélemény alapján még novemberben döntés születik arról, hogy pontosan mennyi fát és mikor kell kivágni.

A vizsgálat pontos eredményeiről szóló lakossági fórumot november 21-én, pénteken 17 órakor a Balaton Színházban tartják. A fórumon a közútkezelő, a város által megbízott erdőmérnök és az önkormányzat illetékesei várják a lakosokat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2015. már. 18. szerda 10:13 | Keszthely
Március 5-től folyamatosan vágják a közlekedőkre, ingatlanokra veszélyes, elkorhadt gesztenyefákat.
| 2015. már. 5. csütörtök 07:55 | Keszthely
Március 3-án kezdte meg a Magyar Közút a gesztenyefák vágását a Keszthelyre vezető úton.
| 2014. nov. 25. kedd 06:08 | Keszthely
Az érzelmi kötődést háttérbe szorítva ki kell vágni a veszélyes fákat, hangzott el a lakossági fórumon.
| 2023. nov. 29. szerda 15:33 | Keszthely
Elkezdték az első új fasor telepítését a Keszthely – A fasorok városa programban.
| 2023. okt. 13. péntek 15:54 | Keszthely
Elindult a Keszthely a fasorok városa című program, de újabb csemetékre is pályáznak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.