Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Séta a Holdon
2014. okt. 29. szerda | Keszthely
Séta a Holdon
Az 1969-es Holdra szállás ihlette meg Hermán László, muravidéki képzőművészt, akinek Séta a Holdon címmel nyílt kiállítása a Balaton Színházban. A határon túli művész, alkotásait a tűzzománchoz hasonló, egyedien kifejlesztett technikával készíti. Hermán László képeiből idén már harmadszor nyílik kiállítás Magyarországon. A Ljubljanában élő pedagógus-művész fontosnak tartja az anyaországgal való szoros kapcsolattartást, melyet kiállításain keresztül ápol.

Sajátos egyéniség a muravidéki kultúrában. Így jellemezte a művészt Göncz László, a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselője a kiállítás megnyitóján. A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ szoros és aktív kapcsolatot tart fenn a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel. Hermán László tárlata is ennek az együttműködésnek köszönhetően került Keszthelyre.

Göncz László, országgyűlési képviselő elmondta: "Hermán László esetében számos különlegességről beszélhetünk, hiszen ő ugyan muravidéki alkotó, és ezt merőben vallja és ugyanakkor Ljubljanában él már régóta, és az ilyen típusú kapcsolatok még inkább tágítják az úgynevezett szlovén – magyar kapcsolatokat, és hát ezen  belül erősítik a nemzeten belüli kapcsolatokat, hiszen Hermán László ugyanakkor magyar nemzetiségű művész is."

A muravidéki képzőművész Séta a Holdon című tárlatának témája egy az alkotó kisgyerekkori rögeszméjéhez köthető. Nagymamája megkérdőjelezte az 1969-es Holdra szállás valódiságát. Hermán Lászlót, pedig foglalkoztatni kezdte a titokzatos esemény. Úgy fogalmazott, hogy a képein keresztül kiadta magából az ezzel kapcsolatos kétségeit.  "6 éves voltam, és akkor ez bennem maradott, hogy tényleg neki van igaza vagy a tudománynak vagy kinek van igaza és ez a gyermekkorból húzódott így sokáig ez a kétség, hogy kinek van igaza, a mamámnak vagy a NASA-nak."

Hermán László több éven át kísérletezett, mire tökéletesítette az általa kitalált technikát.
"Ez a technika, ezt én úgy neveztem el, hogy fúzió, azért, mert ez egy véletlen szüleménye, szóval ólom üveggel is foglalkozom, vagyis ólomüveg készítésével, és ott többször kell, szükség van arra, hogy
megfestjük, és az üvegeknek megváltoztatjuk a színeket, rávisszük az ábrákat, rajzokat és egyéb más dolgokat, és néhányszor elsikerült ez a kísérletezés, aztán rájöttem, hogy ebből még lehet arra a célra, amire szántam arra nem felelt meg, de így képre pedig igen."

A muravidéki képzőművész képein megjelenik a sas, amint landol a Holdon. 1969-ben a leszálló egység a The Eagle, vagyis a sas nevet kapta. Hermán László alkotásain egy 6 éves gyerek képzeletvilágának tükrében látható a Holdra szállás. A kiállítás november 13-ig látogatható a Balaton Színházban.

Keszthelyi Televízió - Szabó Csilla



 

| 2015. szep. 8. kedd 09:59 | Keszthely
Lehet telihold, újhold, vagy éppen „köztes időszak”, már tény, hogy a keszthelyi Halászcsárdában mindig nagy népszerűségnek örvendenek a koncertes vacsorák. Az ismert dallamok és az ízletes ételek, finom italok megalapozzák a hangulatot.
| 2024. aug. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
Látványos, dupla kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a Bujtor István Filmfesztiválon. Bujtor-ereklyéket és Oscar-díjas emlékeket állítottak ki.
| 2024. júl. 23. kedd 19:15 | Balatongyörök
Különleges alkotásokból nyílt kiállítás a Györöki Nyári Tárlaton.
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:00
Objektív
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika Tv
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.