Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A boré a főszerep Gyenesdiáson
2023. júl. 14. péntek | Gyenesdiás
A boré a főszerep Gyenesdiáson
Gyenesdiáson is megkóstolják a 2022-es év borait a hétvégén. Csütörtökön nyitotta meg kapuit a bornapok, ahol a térség borászatainak nedűiből válogathatnak a vendégek. A gasztronómia mellett természetesen programok is várják az érdeklődőket, a négy nap alatt több koncert is lesz a Kárpáti Korzón.

Az időjárás nem kedvezett a bornapok nyitányának. A délutántól folyamatosan szakadó eső azonban tartott annyi szünetet, hogy a borlovagrendek tagjai megízlelhessék a borokat. A nyitónapon hagyomány, hogy végigjárják a kitelepült pincészeteket, és egy pohár finom nedű mellett a tapasztalataikat is megosztják. Természetesen szó esett az idei termésről is.

„Nem volt rossz a viszonylag későn érkező tavasz, majd utána megérkező csapadék, és hozzá a meleg. Ez a szőlőnek olyan gyors, robbanásszerű növekedést adott, majd azt követően a megkésett virágzásnál is nagyon szép volt a bogyóknak a fejlődése, növekedése.” - mondta Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

Az eső miatt a Termelői Piac színpadán nyitották meg a bornapokat. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere arról beszélt, a település ma is büszke lehet a hagyományaira. A községet 690 évvel ezelőtt említik először írásban, azóta számos átalakuláson ment át, és ma már olyan helység, amelyre méltán lehetnek büszkék a lakói – hangsúlyozta Gyenesdiás első embere.

„Büszkék vagyunk eleinkre, az eleink kultúrájára, mindarra, amit a bornak köszönhetünk, amit a szőlőművelésnek köszönhetünk, és amit a szántóvető eleinknek. Ha így vesszük, akkor bizony Gyenesdiás ebből az ősi szálból táplálkozva, tartva a hagyományait próbálja ezeket a fesztiválokat nyáron, ősszel megtartani, tisztelegni a borkultúra, a szőlőkultúra előtt. Azt lehet mondani, hogy ez nem csak önmagában egy tisztelet, hanem jó hangulatot is teremt, egyik leglátványosabb rendezvénye a településnek ilyenkor nyáron.” - tette hozzá Gál Lajos, gyenesdiás polgármestere.

A bornapokon hagyomány, hogy átadják a kitüntető Gyenesdiás Község Bora címeket. A nyertes nedűket a képviselőtestület választja ki minden évben. Az idén két olyan termelő italára esett a választás, akiknek a neve évtizedek óta összeforrt a borral. Az elismerést a Rádi Pincészet Irsai Olivér bora nyerte el.

„Cserszegtomajon terem ez a szőlő. Nagyon szabályozott terméshozam van, tőkénként másfél kiló az, amit engedélyezünk, annál többet nem. Reduktív a must, a bor érlelése.” - emelte ki Rádi László borász.

Gyenesdiás képviselőtestülete a helyi mellett vonyarcvashegyi termelőt is elismert. A Papp Családi Pincészet olaszrizlingje is elnyerte a Gyenesdiás Község Bora címet.

„Nagyon nagy megtiszteltetéssel élem át ezt a díjat. Gyenesdiáson is volt szőlőterületünk, illetve Vonyarcvashegyen is van. Én úgy gondolom, hogy egy olaszrizlinggel ez méltó, hogy Gyenesdiás nagyközség hírnevét tovább öregbítsük.” - tájékoztatott Papp Attila, borász.

A nyitónapon hagyományosan a helyi együttesek mutatkoztak be. Nagy sikert aratott a Gyenes Néptánc Együttes előadása. A hétvégén fellép többek között Vincze Lilla és a Szilárd Piano Projekt, amelynek frontembere a Quimby zenekarból lehet ismerős sokaknak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:31
Hargita TV
07:00
Híradó
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.