Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Segítséget kérnek a keszthelyi romák
2014. ápr. 11. péntek | Keszthely
Segítséget kérnek a keszthelyi romák
A minimális emberi lét biztosításához megfelelő munkát és szociális lakhatást szeretnének a keszthelyi romák. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat egy petíciót adott át Ruzsics Ferenc polgármesternek egy demonstráció keretében, melyen körülbelül 20-an jelentek meg, többen hangot adva lakáskövetelésüknek. Az önkormányzat jelentős pénzt áldoz a szociális juttatásokra, és több mint 108 millió forint követelése van a szociális lakásokban felhalmozott tartozások után.

 "A roma társadalom nem azon a helyén van, ahol lehetne" - mondja Koller Zoltán a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, miközben ismerteti Ruzsics Ferenc polgármesterrel a petíciójukat. Az RNÖ olyan ügyekben kéri a polgármester segítségét, mint a munkához jutás, mivel a közmunka program nem biztosítja számukra a minimális emberi létet. Az adósságaikat – melyeket az elmaradt lakbérrel, és közüzemi számlákkal halmoztak fel – a közmunka bővítésével szeretnék törleszteni és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetői irányító szerepet vállalnának ebben.

Ruzsics Ferenc szerint a Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és elnökhelyettese sem végzi megfelelően a közmunkáját, pontosabban meg sem jelennek a munkahelyükön. Április 9-ig a hét munkanapból Horváth Ferenc elnök egyszer, míg az alelnök egyszer sem jelent meg a munkahelyén, így nem kér az önkormányzat abból, hogy ők irányítsák a munkát. A polgármester szerint az önkormányzat minden segítséget és tisztelet megad a romáknak, de ez nem kölcsönös a részükről.

A romák közül többen kifogásolják a lakhatási helyzetüket, így ebben is segítséget kérnek. A petícióban felajánlották, hogy pénz ellenében vállalnák a felújítandó szociális lakások rendbetételét.

A demonstráción - melyen körülbelül 20-an jelentek meg – egy hölgy hangosan kifogásolta, hogy a számára ígért lakást nem kapta meg. A polgármester elmondása szerint négy lakást ajánlottak fel neki, de egyiket sem fogadta el, mivel azok a roma hölgy szerint "wc-lakások". Keszthelyről meg nem akar elmenni, pedig Zalakomárban két szobás házat kaphatott volna, 400 négyzetméteres telekkel. Jelenleg pedig jogcím nélkül tartózkodik népes családjával egy Sopron utcai lakásban.

Az eldurvult hangnem miatt a petíció átvétele után Ruzsics Ferenc elköszönt a demonstrálóktól, akik közül többen panaszkodtak, hogy nem tudtak szóhoz jutni. Legtöbben szívesen elmennének a városból, ha biztosítanának nekik szociális lakásokat. A Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Horváth Ferenc szeretné, hogy a petíciójuk és az üzenetük eljutna Orbán Viktorhoz is és az önkormányzat megadná nekik a tiszteletet.

Ruzsics Ferenc polgármester szerint az átvett petícióban olyanokat kérnek, melyekre legtöbb esetben törvényi lehetőség sincsen, így például a közmunkával történő adósságtörlesztésre. A demonstrálók felvetésére reagálva a polgármester elmondta, hogy a város büdzséjében van elkülönítve 180 millió forint szociális lakások építésére. Ez az összeg közel sem elegendő arra, hogy mind a hatvan rászoruló családnak szociális lakást építsenek.
- "Az önkormányzat pályázati lehetőségre vár, melyben ezt az összeget önrészként használhatja fel" - mondta a polgármester.

Ruzsics Ferenc határozottan kijelentette: a hivatalban nem különböztetnek meg romát és nem romát, mindenkiért megtesznek mindent, amire a törvényes keretek közt lehetőség van. "A város évente 140 millió forintot áldoz a szociális tevékenységekre. Az önkormányzatnak 300 bérlakása van, melyekben 108 millió forintos tartozást halmoztak fel eddig az ott élők."

Interjúk vágatlanul

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat petíciója

Keszthely Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata

Ruzsics Ferenc

Polgármester Úr

Keszthely


Tisztelt Polgármester Úr!

A roma emberek nagy többsége a rendszerváltozás legnagyobb vesztesei közé tartozik. Elvesztettük korábbi – akkor is csak szerény, de biztos megélhetést nyújtó – nagyrészt segédmunkát jelentő munkalehetőségeinket. Hogy apáink miért csak ilyen munkák végzésére voltak alkalmasak, annak oka a távoli múltba nyúló, népünket sújtó hátrányos megkülönböztetés, de ezt most nem kívánjuk részletezni. Roma lakosságunk jelentős része a teljes ellehetetlenülés határára került, ezért nevükben tisztelettel kérjük Polgármester Úrat szíveskedjék segíteni minket a következőkben:

1. Lehetőségeihez mérten segítse roma lakosságot a munkához jutáshoz. Mi nem segélyből, hanem munkából szeretnénk megélni és szeretnénk a minimális emberi létet biztosítani magunknak és családjainknak. A mai közmunka lehetőségek – bár tiszteletre méltó erőfeszítések a Kormányzat részéről – ezt sajnos nem tudják biztosítani.

2. Mivel képzettségünk általában csak fizikai munka végzését teszi lehetővé, kérjük adjanak lehetőséget nekünk, hogy Keszthely városát tisztán tarthassuk.

3. A közmunkaprogramban a roma lakosság a többségi lakosság rászoruló részével hozzávetőlegesen azonos számarányban vehessen részt. RNÖ vezetői is kaphassanak lehetőséget a munkák rányitásában, egyidejű munkavégzésük mellett.

4. Sokunkat hatalmas, felhalmozódott adósság terhel, lakbér és közüzemi tartozások miatt, sokszor olyan, lakásnak alig nevezhető építményekben, amelyek emberi tartózkodásra alig alkalmasak. Tudjuk, hogy az önkormányzatnak lehetősége lenne ezeknek az adósságoknak a csökkentésére vagy eltörlésére (hisz a jelenlegi jövedelmi viszonyaink mellett sokszázezer Ft-os tartozásokat biztosan nem tudunk visszafizetni, ezek a tartozások sokszor viszonylag kis adósságok kamatos kamatai miatt alakultak ki, és mindenütt hátrányosan érintenek bennünket.), ezért kérjük, hogy ahogyan a Kormányzat az önkormányzatok adósságát átvette, az Önkormányzat a mi, saját hibánkon kívül felhalmozódott adóságunkat csökkentse vagy törölje el. Mi szívesen vállalnánk, hogy szombat-vasárnaponként rendben tartanánk a város utcáit, a Balaton partot és az ezért járó díjazást tartozásaink csökkenetésére fordíthatná a város.

5. Kérjük segítsenek nyomasztó lakás gondjaink megoldásában. Mi szívesen vállalnánk felújitandó lakások rendbetételét is ( a VÜZ Kft által felszámolt árak töredékéért is). Néhányan közülünk vidékre is elköltöznének, ha ehhez a város szociális bérlakás biztosításával segítséget adna. Ez segítené őket, hogy az öngondoskodás új lehetőségét is megtanulják (kertművelés, állatgondozás stb…)

6. Kérjük állítsák le a közeljövőben tervezett kilakoltatásokat.

7. Kérjük Polgármester Úrat, hasson oda, hogy a Hivatal dolgozói a kölcsönös tiszteletadást szem előtt tartva foglalkozzanak a hozzájuk forduló roma lakossággal. Mi is azon leszünk, hogy a roma polgárok is megadják ezt a tiszteletet Önöknek.

Tisztelt Polgármester Úr!

Mi tudjuk, hogy Ön keresztény ember. Kérjük ezért, hogy Ferenc pápa útmutatásait figyelembe véve tegyen meg mindent, amire lehetősége van, hogy a nagyrészt nyomorban élő roma lakosság számára is legyen lehetőség a szerény, de emberhez méltó életre Keszthely városában is.

Tisztelettel

RNÖ elnök, RNÖ alelnök, RNÖ képviselő

Keszthely, 2014. április 09.

 

| 2024. jún. 20. csütörtök 19:15 | Keszthely
Öt jelölt indult az öt képviselői helyért, így mindannyian mandátumot szereztek.
| 2019. dec. 5. csütörtök 16:10 | Keszthely
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat beszámolt a jövőbeli tervekről és együttműködésekről is.
| 2021. szep. 10. péntek 13:38 | Keszthely
Keszthelyen írta alá a Stop, Gyurcsány!Stop, Karácsony! petíciót a szociális ügyekért felelős államtitkár
| 2014. máj. 22. csütörtök 06:49 | Keszthely
Átadták a Keszthelyen összegyűjtött aláírásokat a Hargita megyei Gyergyószentmiklóson.
| 2014. jan. 3. péntek 18:18 | Keszthely
762-en adták nevüket Keszthelyről a székely autonómiai törekvéseinek támogatásához.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.