Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fejlesztik a lovas turizmust Keszthelyen
2019. jan. 24. csütörtök | Keszthely
Fejlesztik a lovas turizmust Keszthelyen
Mintegy 818 ezer euróból valósít meg egy határon átnyúló projektet a Helikon Kastélymúzeum, a Georgikon Kar, a szlovéniai Rakican és a „Vissza a lovakhoz” Intézet. A pályázat keretein belül postakocsit építenek, túraútvonalakat dolgoznak ki és rendezvényeket is szerveznek. A tervek szerint a túrák már a nyári szezonban elindulhatnak.

A korhű hintókon való utazás nagyon népszerű a Helikon Kastélymúzeum látogatói körében. Nem csak a különböző rendezvényeken, hanem a hétköznapokon is lehetőség van kipróbálni ezt az utazási formát. Az elmúlt években ezt csak a kastélyparkban tehették meg a látogatók, most azonban egy szlovén-magyar együttműködésnek köszönhetően több túraútvonal közül is választhatnak majd az érdeklődők.

A Helikon Kastélymúzeum legújabb, a lovas turizmus népszerűsítését valamint a természeti és kulturális értékek új módon való bemutatását célzó pályázatáról Pálinkás Róbert számolt be. A projekt keretein belül egy 21. századi postakocsit építenek, valamint túraútvonalakat is kidolgoznak. A látogatók a Keszthelyi-hegység értékeinek nyomába eredhetnek, és a Festeticsekhez kapcsolódó látnivalókat is bejárhatják.

„Az Utazás kiállításon szeretnénk megjelenni, ott szeretnénk megjelenni, ott szeretnénk bemutatni ezt az új hintót. Augusztus végén pedig egy nagyszabású lovas rendezvényt szeretnénk megvalósítani ugyancsak a projektből, ahol már a hintót, a lovas útvonalakat és magukat a túrákat is be fogjuk tudni mutatni. Ez egy kis projekt a Helikon Kastélymúzeum életében, de én fontosnak tartom azért, mert először is a lovas turisztikai fejlesztések szerintem kifejezetten fontosak.” - mondta a kastélyigazgató.

A pályázatban részt vesz a Pannon Egyetem Georgikon Kara is, ők a szakemberek képzését valamint a lovak betanítását vállalták, és a pályázat háttérmunkájában is jelentős részt vállalnak. Mindezek mellett a kastélymúzeumhoz kapcsolódóan rendezvényt is szerveznek, de két túraútvonalat is kidolgoztak.

„A betyártúrát valóban betyártúraként tervezzük, valóban meg fognak jelenni a betyárok, kis csínyeket is fognak a vendégek számára végrehajtani, utána pedig főzni is fognak a vendégek számára. Tehát ez egy különleges túraként tervezett túra. Azért terveztük be a programba, mert ez a térség híres különböző betyár emlékhelyekről, a betyárlegendákról.” - tájékoztatott Dr. Bartos Ádám a Pannon Egyetem Georgikon Kar egyetemi adjunktusa.

A sajtótájékoztatón elhangzott, 2019-ben mintegy 8 milliárd forint fejlesztési forrás áll a kastélymúzeum rendelkezésére. Ebből több, infrastruktúra fejlesztést is megvalósítanak, ennek része a jelenlegi, magyar-szlovén együttműködés is. Ennek köszönhetően mintegy 84,5 millió forint forrás jut Helikon Kastélymúzeumnak és a Georgikonnak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 1. kedd 15:59 | Keszthely
Több ezren nézték meg a kiállításokat a múlt héten.
| 2023. ápr. 28. péntek 18:18 | Keszthely
A Festeticsek örökségét, azon belül a lovas kultúrát mutatják be Fenékpusztán.
| 2023. ápr. 10. hétfő 13:58 | Keszthely
Mintegy 5000 látogató nézte meg a Helikon Kastélymúzeum kiállításait péntektől vasárnapig.
| 2023. jan. 4. szerda 15:55 | Keszthely
A járművek kicsinyített másait Varga Ernő modell készítő ajánlotta fel a Helikon Kastélymúzeumnak.
| 2022. nov. 18. péntek 18:04 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Iski Szilvia, muzelológus-történész.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.