Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Légimentős véradásra várják az önkénteseket
2023. szep. 29. péntek | Keszthely
Légimentős véradásra várják az önkénteseket
Légimentős véradást szerveznek szombaton országszerte. Keszthelyen immár harmadik éve a Festetics-kastély ad otthont a programnak, ahová a sármelléki légimentő bázis munkatársai is kitelepülnek. Az esemény kiemelten fontos, hiszen a mentőhelikoptereken is nagy szükség van a vérkészítményre. A szervezők csaknem félszáz véradót várnak a programra.

Tavaly 482-en adtak vért az országos légimentős véradáson, közülük 73-an először. Keszthelyen 78-an látogattak el a programra, ezzel Budaörs után a második helyet sikerült megszerezni a bázisok közötti versenyben. A mentőhelikoptereken több mint két éve van lehetőség vérkészítményt szállítani és transzfúziót végezni, ezzel több életet sikerült megmenteni.   

„Ez azt jelenti, hogy egy súlyos állapotú sérült már a kórházi ellátás előtt, a helyszíni ellátás során részesülhet vérátömlesztésben. Ezek olyan súlyos állapotú betegek, akik lehet, hogy mire eljutnak a kórházig, már nem is lenne lehetőségük ott megkapni a vért. Ezáltal az állapotukat tudjuk stabilizálni, előrébb hozva a kórházi ellátást, így több esélyt kapnak a túlélésre.” - tájékoztatott Dr. Gebei Róbert, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója.

A hazai mentőhelikoptereken két egység 0 negatív vér van, emellett a bázison is tárolnak vérkészítményt. Ez azt jelenti, hogy minden nap 28 egység vérre van szükség országosan a légimentésben. A Magyar Vöröskereszt azt tapasztalja, hogy a civil véradásokon szép számmal jelennek meg az önkéntesek, és az első véradók száma is növekszik.      

„Már a következő évi véradásokat tervezzük majd a Vérellátó Szolgálattal közösen. Ez a tervezés nagyon fontos, és nagyon bíztató az – ahogy itt elhangzott – hogy nagyon sok első véradó jön el a légimentős véradásokra, akikből bízunk benne, hogy nemcsak első véradó lesz, hanem második, harmadik, negyedik véradásra is el fog menni, tehát rendszeresen és folyamatosan számíthatunk rájuk.” - tette hozzá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A keszthelyi Festetics-kastély már a kezdetek óta helyet ad a légimentős véradásnak. A sármelléki bázison szolgálatot teljesítő helikopter az idén is ott lesz a helyszínen, az érdeklődők akár bele is ülhetnek. Emellett gyerekprogramokkal és újraélesztési gyakorlattal várják a véradókat. A Vöröskereszt helyi szervezete szerint Keszthely idén is jól teljesít.

„A hagyományokhoz híven ismételten túlteljesítjük időarányosan a tervet. Úgy gondolom, hogy a 2600 egységnyi vér, amit éves szinten ebben az évben meghatároztak, jelenleg 1890 egység vérnél tartunk, amelyet sikerült levennünk. Köszönet illeti a véradókat, akik megjelennek, akik rendszeresen megjelennek.” - emelte ki Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének elnöke.

A légimentős véradás sajtótájékoztatóján elhangzott, akik holnap nem tudnak részt venni az eseményen, de jövő hét péntekig vért adnak bárhol, megadják nevüket és címűket, jogosultak lesznek a légimentős kitűzőre. Fontos, hogy a véradó pontokon jelezzék, a légimentőknek szánják a készítményt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 3. kedd 14:51 | Keszthely
Ezzel a sármelléki légimentő bázis első helyen végzett az országos versenyben.
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Keszthely
Az újonnan alakult Civil Pódium Egyesület célja a közösségépítés.
| 2023. dec. 15. péntek 14:46 | Keszthely
Öt új szobát rendeztek be, a Fejőházban pedig történelmi játszóteret hoztak létre.
| 2023. szep. 29. péntek 16:47 | Keszthely
Májustól augusztus végéig mintegy 215 ezer látogató összesen 627 ezer jegyet váltott.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.