Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Csendesen gyűjtik a szemetet Vonyarcvashegyen
2019. júl. 17. szerda | Vonyarcvashegy
Csendesen gyűjtik a szemetet Vonyarcvashegyen
Egy csaknem hatmillió forintos beruházásnak köszönhetően a jövőben szinte észrevétlenül zajlik a szemét gyűjtése a vonyarcvashegyi Lidó strandon. Egy elektromos szállítóautót vásárolt az önkormányzat, ami - jellegéből adódóan - csendes és természetesen környezetbarát haladásra képes.

Ennek az elektromos szállítóautónak szinte nincs is hangja. Azok számára, akik már korán reggel látogatják a vonyarcvashegyi Lidó strandot, nem mindegy, milyen gépjárművel zajlik a reggeli munka. Horváth Tiborné így látja: "Lényegesen jobb, korrektebb, csendes, nyugodt, és aki korán jön a strandra, annak nem zavaró."

Múlt héten pénteken állt munkába a vonyarcvashegyi önkormányzat legújabb büszkesége. Saját forrásból, ötmillió-hatszázezer forintból vásárolták. Ezt a hét és fél kilowatt teljesítményű autót elektromotor hajtja, így a haladása alig hallható. Mint munkagépnek, a maximális sebessége harmincöt km/órára van korlátozva. Bár még csak pár napja használják, a dolgozóknak is jó tapasztalata született eddig. Szirmai Péter vezeti a járművet: "Az autóról ugye annyit tudok elmondani, hogy egész más, mint egy egy robbanómotoros dízel autó. Csendes, a környezetet kíméli, sokkal gazdaságosabb, teherbírása ugyanaz, mint a másiknak. Egy-két dolog furcsa benne: dízellel jártam eddig, megpróbáltam elindítani motorját, mert teljesen csendes, de egyébként nagyon jó tapasztalat van eddig vele."

Az egy tonna teherbírású jármű elsősorban a strandon teljesít szolgálatot, de tervezik a lehetőségek maximális kihasználását. Például a strand környékének, a kerékpárutak melletti területeknek a tisztántartását, valamint a keszthelyi árubeszerzést is feladatának szánják. A telephelye valószínűleg az önkormányzat egyik garázsa lesz, a töltését is itt végzik majd. A normál, 230 V-os hálózatra lehet csatlakoztatni és nyolc-tíz óra alatt töltődik fel. Összesen száz kilométert lehet megtenni vele, egy töltéssel. A tervek szerint a reggeli települési hulladékgyűjtésekben is szerepe lesz.

"Az új sétányok már úgy lettek méretezve, kialakítva, hogy ez a jármű végig tudjon menni, és a szemétszedést el tudja végezni a nap több időszakában is. Előnye ellentétben, hogy a kis traktor vagy a teherautó hangos, mérete is nagy, nem fér el az üdülő vendégek között. A traktor hangos, büdös, mert ugye csak van kipufogógáz, ez viszont egy csendes jármű" - teszi hozzá Vonyarcvashegy település önkormányzatának községgazdája, Major Lajos.

A községgazda szerint a vonyarcvashegyi képviselő-testület olyan irányban gondolkodik, hogy a jövőben a jelenleg meglévő, robbanómotoros jármű-, eszköz- és munkagépparkot folyamatosan elektromosra cserélik.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2020. szep. 28. hétfő 16:36 | Keszthely
A Festetics-kastély parkjában mintegy 85 elektromos autó tulajdonosa cserélt tapasztalatot.
| 2020. már. 3. kedd 17:03 | Keszthely
A városban működő tíz e-töltőpont mellett további négyre van kilátás.
| 2019. szep. 30. hétfő 13:32 | Keszthely
65 elektromos gépjármű sorakozott fel szombaton a Festetics-kastély parkjában.
| 2019. aug. 29. csütörtök 16:47 | Keszthely
Szeptember 28-án a Festetics-kastély parkjába érkeznek az elektromos autók.
| 2018. jún. 5. kedd 16:30 | Cserszegtomaj
Felújított játszóteret és elektromos autók számára kialakított töltőpontot adtak át Cserszegtomajon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.