Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Olasz diákok a Vajdában
2023. okt. 19. csütörtök | Keszthely
Olasz diákok a Vajdában
Olasz diákok vendégeskedtek a Vajda János Gimnáziumban. A fiatalok az Erasmus+ program keretében érkeztek Keszthelyre. A közös munka mellett arra is jutott idő, hogy felfedezzék a környéket. A keszthelyi gimnazisták várhatóan jövő tavasszal látogatnak el Olaszországba.

A harmadik napon már nagyon összeszokottan dolgoztak a fiatalok. A Vajda rajztermében generációjuk alapvető problémáira keresték a választ. A tanulók azt tapasztalták, hogy nemzetiségtől függetlenül nagyon hasonló témák érdeklik őket, és hasonlóan látják a világot. Az olasz diákok családoknál laktak, ez is segített abban, hogy a két ország tanulói gyorsan egymásra hangolódjanak.    

„Nagyon jó barátságok alakultak ki ez alatt a pár nap alatt, ugyanis úgy érzem, hogy mi és az olaszok nagyon megtaláltuk a közös hangot és mindenkinek kialakult egyfajta barátsága. Már arról beszélgetünk, hogy mennyire fognak hiányozni nekünk, hogyha szerda reggel elmennek.” - mondta a Vajda János Gimnázium diákja, Soós Zsóka.

A programban a gimnázium nyelvi specializációs diákjai vettek részt. A fiatalok egy vagy két éve tanulnak olaszul, így ez kiváló lehetőség volt a nyelvgyakorlásra. Mivel mindkét ország diákjai középszinten beszélnek angolul, ez is segítette a közös munkát. A campobassoi iskola tanárai és tanulói is nagyon jól érezték magukat Keszthelyen.

„Nekünk ez nagyon nagy élmény, nagyon jó. Szeretünk itt lenni, nagyon tetszettek a programok és a kirándulások, hihetetlen volt. Nem tudom máshogy mondani, mert az egyetlen szó, ami eszembe jut, az az, hogy hihetetlen. Én nagyon szeretek itt lenni, és a barátaim is, ugyanakkor nagyon jó, hogy összebarátkozhattunk a helyi diákokkal, mert nagyon jó emberek.” - tette hozzá Gaia Minervini, a campobassoi Liceo Sientifico Alberto Romita tanulója.

Az Erasmus+ program előkészítése már márciusban elkezdődött. A Vajda János Gimnázium és a campobassoi iskola közösen adtak be egy pályázatot az Európai Unióhoz. A sikeres projekt eredménye az olasz diákok látogatása, a vajdások pedig jövő év elején utazhatnak Campobassoba. Nemcsak a diákok, hanem a tanárok is együtt dolgoznak a projekten.

„A diákoknak nagyon jó ez a projekt, mert egy kicsit kimozdulnak a megszokott környezetből. A téma a város, a kulturális örökség, a 21. századi gyerekek, az ő elvárásaik, illetve azok az értékek, amiket azért tartalmaz mindkettő iskolának a környezete, a lakóhely, amit próbálunk közvetíteni. Együttműködnek, idegen nyelven beszélnek, megismerik a saját környezetüket, a saját hagyományaikat, megismernek egy új kultúrát.” - tájékoztatott Horváth Zoltán, a Vajda János Gimnázium pedagógusa.

A középiskolások meglátogatták többek között a Festetics-kastélyt, voltak hajózni a Balatonon, de elmentek a Szent György-hegyre és Szigligetre is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2019. már. 18. hétfő 16:15 | Keszthely
Az Erasmus+ program keretein belül 8 diák vehetett részt 3 hetes szakmai gyakorlaton Németországban.
| 2018. nov. 29. csütörtök 18:31 | Keszthely
12 diák vehetett részt három hetes szakmai gyakorlaton az Erasmus+ programnak köszönhetően.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.