Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / „Jobb, ha el se dobod!”
2019. szep. 23. hétfő | Zalaszántó
„Jobb, ha el se dobod!”
„Jobb, ha el se dobod!” Ezzel a címmel hirdetett országos szemétgyűjtési programot a Magyar Közút. A pénteki akcióra közel 12 ezer résztvevőt regisztráltak. Zala megyében közel 500 fő ragadott kesztyűt és szemeteszsákot. A társaság programjának a célja a szemléletváltás, hiszen a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől.

Diákok, önkormányzati dolgozók és a közút munkatársai gyülekeztek péntek reggel a zalaszántói iskola udvarán. Idén ez már a második szemétgyűjtési akciója a Magyar Közútnak. Ezúttal a takarítási világnaphoz igazította a programot a társaság. 

„Sajnos a környezetünkben nagyon intenzíven megjelenik a hulladék. Ez kétféleképpen jelenik meg. Egyik az amikor az utazók a gépkocsiból kihajítják a hulladékot, mert nem viszik el magukkal hazáig. A másik, amikor tudatosan és nagyobb mennyiségben lepakolják a közút mellé. Ez mind nagy problémát okoz, hiszen elég nagy energiát és költséget kell ráfordítani, hogy ezeket az útszakaszokat mentesítsük a hulladéktól” - nyilatkozta Imre Béla a Magyar Közút Zala Megyei Igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője. 

A magánszemélyeken túl önkormányzatok, polgárőrök, iskolák, cégek és egyesületek  is csatlakoztak a programhoz. Zala megyében a 270 fő mellett a megyei igazgatóság minden mozgósítható dolgozója, mintegy 200 fő ragadott kesztyűt és szemeteszsákot. A zalaszántói iskolások a várvölgyi és a bazsi út mentén szedték a szemetet. Sokféle hulladékot találtak.

„Cigis dobozokat, sörös dobozokat, üdítős dobozokat, píparokat, üveget, műanyagokat” - mondta Demeter Levente Balázs és Bor Levente.

Az önkormányzati dolgozók a Vindornyalakra vezető utat járták végig. A településről összesen 50 fő regisztrált a pénteki akcióra. 

Dézsi Attila polgármester: „Sajnos van egy-két hely, ahol minden évben megismétlődik a nagyobb mennyiségű szemét lerakása, ahova visszatérnek a notórius szemetelők. A tavaszhoz képest most valamivel kevesebb szemét gyűlik – úgy látszik, bár még nincs vége az akciónak, így természetesen nem tudok róla beszámolni, de valamivel kevesebb van mint tavaly. Azt gondolom, hogy a gyerekek szempontjából azért is fontos ez, mert hátha a szemléletük megváltozik és nem fogják eldobni a szemetet az út mentén.” 

Zalaszántón végül 60 zsák szemetet gyűjtöttek, Zala megyében pedig 26 tonnával zárták az akciót. A Magyar Közút évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak idén mintegy 1,5 milliárd forintot emésztenek fel a társaság költségvetéséből, ráadásul a mérnökségi szakemberek évente közel 1 hónapot csak az illegálisan kidobott út menti szemét összegyűjtésén és elszállításán dolgoznak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2021. ápr. 21. szerda 15:57 | Alsópáhok/Keszthely
Jelenleg Alsópáhok főutcáján dolgoznak az útépítők. Itt 500 méteres szakasz kap új burkolatot.
| 2021. már. 17. szerda 17:15 | Magyarország
Az út- és kezelői ellenőrök közfeladatot ellátó személynek minősülnek a hónap elejétől.
| 2020. nov. 12. csütörtök 12:02 | Keszthely
A géppark és a személyzet felkészítése megtörtént.
| 2020. szep. 10. csütörtök 14:18 | Keszthely
A buszpályaudvar és az Erzsébet királyné utca között mintegy 300 tonna aszfaltot fektettek le.
| 2020. ápr. 23. csütörtök 16:56 | Keszthely
A tényleges idegenforgalmi szezon előtt át kívánják adni a 71-es és a Csapás út felújított szakaszát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:00
Egy csipetnyi szó
06:31
Hargita TV
07:00
Híradó
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.