Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ünnepelt Vindornyafok
2023. okt. 31. kedd | Vindornyafok
Ünnepelt Vindornyafok
30 éves a vindornyafoki templom. Erről emlékeztek meg a vasárnapi szentmisében. A jubileummal együtt az elszármazottak találkozóját is megtartották, immár ötödik éve. A település vezetésének fontos, hogy ne csak a jelenlegi, hanem a valamikor itt lakott vindornyafokiakat is rendszeresen visszahívja a településre.

Vindornyafok temploma 1993-ban épült. Addig egy harangláb állt a jelenlegi épület helyén, a település lakosainak pedig a szomszédos községekbe kellett átjárniuk szentmisére.A templomépület építőanyaga már a II. világháború előtt megvolt, a kommunizmus miatt azonban nem épülhetett fel. 30 évvel ezelőtt a vindornyafokiak adományából, valamint az önkormányzat és a Veszprémi Érsekség támogatásából készült el a templom.

„Természetesen az idő vasfoga mindenen meglátszik. Utána nekem ezt fel kellett újítani, tehát nekem a tetőt kellett megerősíteni, illetve a cserepet kicserélni. Azbesztpala volt rajta, ami annak idején, mivel kevés volt a pénz, csak harmadosztályút tudtak rá venni, és ez bizonyos értelemben megnehezítette a dolgokat, mert megrepedtek, beázások történtek, nekem ezt meg kellett oldani.” - mondta Kiss László esperes.

Az elmúlt évtizedekben felújították a toronysisakot, adományból lélekharangot öntettek és oltárképet készíttettek. A Mária Magdolna tiszteletére emelt kegyhelyen minden hónap utolsó vasárnapján mondanak szentmisét. Októberben zsúfolásig telt a kis kápolna, hiszen hazavárták azokat is, akik elszármaztak Vindornyafokról.   

„A mai napon 1993-ban épült a templom, és a holnapi nap lenne, október 30-án 30 éves. Ezért az a gondolatunk támadt, hogy ünnepeljük meg a 30. évfordulóját a templom építésének. Ez a szentmise az adományozókért, Vindornyafokról, külföldről, azokért, akik építették, akik még élnek, és akik elhunytak.” - tájékoztatott Hág Attila, Vindornyafok polgármestere. 

Az első elszármazottak találkozóját 2015-ben szervezték meg. A pandémia miatt sajnos több egymást követő évben elmaradt, így az idei volt az ötödik összejövetel. A település egykori lakói szívesen térnek vissza a zsákfaluba, találkoznak, beszélgetnek egymással, és számba veszik azokat a változásokat, amelyek az elmúlt években, évtizedekben történtek Vindornyafokon.    

„Az nagyon szép, hogy megemlékeznek az elszármazottakról, csak az a baj, hogy nagyon kevesen vagyunk, nagyon kifogytak az emberek. A 70 meg a 80 évesek vannak már nagyon kevesen. Akkor is szép, hogy megemlékeznek rólunk, összehívják az időseket. Aki el tud, eljön, aki nem, akkor otthon marad.” - mondta egy résztvevő, Világos Géza.

A vindornyafoki orgonás szentmisén közreműködött a hévízi Szentlélek templom kórusa. A szertartás után a Kultúrházban folytatódott a program.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
hagyományos anyák napi hangversenyt tartottak a Fő téri templomban, egy beteg kislány javára gyűjtöttek.
| 2023. dec. 5. kedd 19:04 | Zalavár
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:32 | Keszthely
Szent Erzsébetről és az Árpád-házi szentekről emlékezett meg a KÉSZ helyi csoportja.
| 2023. okt. 9. hétfő 19:10 | Keszthely
Ősbemutatóval is ünnepelték a Szűzanyát.
| 2023. okt. 2. hétfő 16:19 | Keszthely
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.