Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tisztelet a hősöknek
2020. jan. 21. kedd | Gyenesdiás
Tisztelet a hősöknek
Az első és a második világháborúban hősi halált halt honvédekre emlékeztek vasárnap Gyenesdiáson. A település háborús emlékművénél Hársfalvi György nagyapja képzeletbeli levelét olvasta fel, amely felelevenítette a hadszíntereken történt szörnyűségeket. Az ünnepségen közreműködött a Gyenesi Dalárda.

Móra Ferenc Esti imádság című versével tisztelgett az első és második világháború hősi halottai előtt Bognár Ystván. Gyenesdiáson a Községháza előtti téren hajtottak fejet a megemlékezők a magyar honvédek előtt, akik életüket áldozták a hazáért. Ünnepi beszédet mondott Hársfalvi György, aki nagyapja képzeletbeli levelét olvasta fel a résztvevőknek. Az írásban a nagy háborúk számos történelmi pillanata elevenedett meg.

„Az első világháború során közel 700 ezer magyar katona halt hősi halált, a másodikban 150 ezer. Itt már sok polgári és még több zsidó áldozat is volt. Ha majd meg lehet emlékezni a második világháborús hősi halottakról, akkor mondd majd el, hogy mindkét háború katonái hősiesen viselkedtek. Magam is bátor, sokszor vakmerő voltam, amikor a gránátok fütyültek a fülem mellett, vagy szuronytámadás volt, nem haboztam. Bronz vitézségi érmet szereztem.” - mondta ünnepi beszédében a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

Hársfalvi György beszédében megelevenedtek az első győzelmek, majd az orosz hadszíntér eseményei is. Megemlékezett a galíciai, az isonzói és a doni csatákról is. A gyenesdiási művelődési ház és könyvtár vezetője hangsúlyozta, a két világháború katonái mindannyian hősök voltak, akik parancs szerint harcoltak, az életüket is feláldozva.A megemlékezés végén a hősi halottak emlékművénél koszorút helyezett el Gyenesdiás önkormányzata. Fejet hajtott a Fidesz helyi szervezete is. Tiszteletét fejezte ki a Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület. Az ünnepség végén a megemlékezők és a hozzátartozók helyezték el virágaikat az emlékműnél.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A zsinagógánál felelevenítették a holokauszt borzalmait és kádist mondtak a résztvevők július első hétvégéjén.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
104 éve írták alá a trianoni békediktátumot, az évfordulón megszólaltak a keszthelyi harangok.
| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Keszthely
Harmadszorra szervezett programot a Keszthelyi Nemzeti Kör.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A magyar hősök emlékünnepe május utolsó vasárnapjára esik.
| 2024. máj. 21. kedd 19:15 | Keszthely
Zala és Keszthely is jelentős szerepet játszott a '48-as történésekben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.