Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Balázsáldást osztottak vasárnap
2020. feb. 10. hétfő | Keszthely
Balázsáldást osztottak vasárnap
„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől” – ezekkel a szavakkal osztottak balázsáldást vasárnap Keszthelyen a szentmiséket követően. A katolikus egyház ezen a napon Szent Balázs vértanúra emlékezett, aki több gyógyítást is véghezvitt élete során. Az egyházi elöljárók ilyenkor egy kétágú gyertya között osztják ki a szentelményt a hívek számára.

Hívekkel telt meg a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom vasárnap reggel. Február 9-én minden szentmisét követően balázsáldást osztott Tál Zoltán plébános. A balázsolást Szent Balázs püspök tiszteletére végzi a katolikus egyház február 3-án vagy az azt követő első vasárnapon. A vértanúhalált halt egyházi méltóságot a betegek védőszentjeként is tisztelik, és ez a szentelmény is a betegségektől való védelmet szolgálja.       

„Az embernek mindig fontos, a hívőnek is a betegségektől való menekülés. Ez egy szép szertartás, megemlékezés és Isten áldását kapjuk tulajdonképpen saját magunkra és családunkra, szeretteinkre, ami erősít bennünket és bizalmat ad a jövőben is. Tudjuk, hogy hová forduljunk, amikor gondunk van.” -mondta egy hívő, Torma Olga.

„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől” – ezekkel a szavakkal áldja meg a katolikus egyház papja az elébe járuló híveket. A tanítások szerint ugyanis Szent Balázs egyszer két égő gyertyát keresztbe téve megmentett egy gyereket, aki halszálkától fuldoklott. Ennek emlékére ma is két gyertya között osztják az áldást.

„A kétágú gyertyatartó, amelyet használunk, igazából jelentheti Krisztus két természetét is, jelentheti, hogy a keresztény ókortól kezdve Krisztus – ahogy a Biblia maga is írja – a világ világossága. Ez az ünnep közel esik Gyertyaszentelő Boldogasszonyhoz, az másodika, Szent Balázs püspök ünnepe pedig harmadika, így ez a két ünnep közel esik egymáshoz, és ehhez kapcsolódóan így a gyertya fényessége, világossága szimbolizálja számunkra Krisztust, és, hogy kétágú, így jelenti Krisztus isteni és emberi természetét is a mi számunkra.” - tájékoztatott Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébániahivatal plébánosa.

Szent Balázs ünnepéhez az egyházi áldás mellett népszokások is kapcsolódnak. Ilyen a ma már szinte kihalt balázsjárás, amikor a gyerekek süveggel a fejükön járják a falut és diákokat toboroznak, adományokat gyűjtenek. A keszthelyi katolikus templomokban és az ország több pontján is vasárnap minden szentmise után osztottak balázsáldást a híveknek az egyházi elöljárók.

Regman Karola - Keszthelyi TV     

| 2021. feb. 8. hétfő 16:05 | Keszthely
A vasárnapi szentmisék után a betegségek elkerülése érdekében járultak az oltárhoz a hívek.
| 2024. júl. 5. péntek 19:15 | Keszthely
Keszthelyt is érintő személyi változásokról döntött dr. Udvardy György érsek a Veszprémi Főegyházmegyében.
| 2024. jún. 7. péntek 19:15 | Keszthely
Negyven esztendeje rabolták el, kínozták meg, majd ölték meg Jerzy Popiełuszko lengyel plébánost. Rá emlékeztek csütörtökön.
| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Polgári fórumra érkezett Keszthelyre Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, országgyűlési képviselő.
| 2024. már. 27. szerda 19:15 | Keszthely
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.