Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Sármelléki divat ma
2020. már. 13. péntek | Keszthely
Sármelléki divat ma
A hagyományos sármelléki népviselet elemeivel készített a mai kor divatjához illeszkedő ruhadarabokat Molnárné Riskó Erzsébet. A népviseleti babák készítésével foglalkozó népi iparművész az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatának köszönhetően valósított meg egy családi együttest. Célja a helyi identitás erősítése volt. A ruhákat szerdán mutatták be a Balaton Színházban.

A férfi ing, a női szoknya, blúz, a hozzá tartozó ékszerek és a keresztelői ruha is hordozza a hagyományos sármelléki viseletek jegyeit. A hímzéseket és varrásokat a Balatoni Múzeum gyűjteményében található eredeti ruhadarabok alapján készítette el Molnárné Riskó Erzsébet. A népi iparművész idestova 40 éve foglalkozik népviselettel, Zalán belül elsősorban Sármellékkel. Amikor Keszthelyre került, először e település viseltével ismerkedett meg Petánovics Kartalin néprajzkutató segítségével.

 „Arra gondoltam, hogy ma jó volna saját identitásunk kifejezésére egy olyan öltözéket készíteni, amit hogyha valaki fölvesz, akkor azt gondolhatja, hogy én most itt vagyok itthon, például Sármelléken. Ez az öltözék tulajdonképpen tartalmazhatja a régi öltözéknek néhány olyan elemét, amit ma ünneplőruhaként bárki, bármilyen alkalommal fölvehet” - nyilatkozta Molnárné Riskó Erzsébet. 

A mintául szolgáló ruhadarabokat igyekezett úgy alakítani Molnárné Riskó Erzsébet, hogy azok ma is hordhatóak legyenek. Változtatott a szabáson, lecserélte a kendervászon anyagot, de például a női szoknyánál megtartotta az eredeti kékfestőt. A bemutatón részt vettek a sármelléki asszonyklub tagjai, akik nagy örömmel fogadták ezt a kezdeményezést, köztük Boncföldi Sándorné is: „Most fölbuzdultam, mert van egy másfél éves kis unokám, kislány. Ő neki szeretnék varrni azért majd egy kis sármelléki viseletet, ami régen is volt a kislányoknak; kis szoknya, blúz, köténnyel. Remélem majd örülni fog neki, ha egyszer elkészül egyszer. Majd az Erzsikét megkérem, hogy mintát azt nyomjon rá, hogy ki tudjam varrni.”

Molnárné Riskó Erzsébet bárkinek a rendelkezésére bocsátja a mintákat. Célja, hogy minél többen olyan ruhát viseljenek, mely lakóhelyük hagyományos jegyeit hordozza. A Kis-Balaton környékének viselete egymáshoz nagyon közelálló volt, a ruhákat ezért Sármelléken, Zalakomárba, Zalakaroson és Zalaszabarban is ki fogja állítani. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Sármellék
A sármelléki és zalavári szovjet légierő ezredhez kapcsolódó emlékeket és tárgyakat keres a Balatoni Múzeum.
| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Sármellék
Sármelléken járda és a kerékpárút kialakítása zajlik. Idén is folytatódnak a beruházások, fejlesztések.
| 2024. jan. 26. péntek 16:03 | Sármellék
Évindító fogadáson értékelt Sármellék polgármestere.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:15 | Sármellék
Bulgáriai gyerekek vendégeskedtek Sármelléken.
| 2023. nov. 15. szerda 16:38 | Sármellék-Zalavár
A beruházás a helyiek közlekedése mellett a kerékpáros turizmust is szolgálja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:17
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Hargita TV
19:21
Fúvósok 30
20:00
Aggódunk érted!
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.