Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A csalók a járványhelyzetet is kihasználják
2020. már. 26. csütörtök | Keszthely
A csalók a járványhelyzetet is kihasználják
Védőfelszereléseket vagy lakásfertőtlenítést kínálnak és hamis gyorstesztekkel házalnak a csalók országszerte. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, a bűnözőket a járványhelyzet sem tartja vissza, így ilyenkor is nagy figyelmet kell fordítani a pénzünk és a személyes adataink védelmére. A rendvédelmi szervek kiemelték, különösen az interneten legyünk nagyon óvatosak.

A járványhelyzet idején is vannak olyanok, akik kihasználják az állampolgárok hiszékenységét és félelmét is. Az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján rendszeresen beszámol arról, hogy az ország minden pontján felbukkantak a trükkös csalók, akik különböző ürügyekkel próbálnak pénzt kicsikarni az emberekből. A rendőrség tájékoztatása szerint Zala megyében még nincs ilyen tömeges gyakorlat, de óvatosságra intenek.

„Internetes felületen akár vagy telefonon keresik meg az embereket, és kínálnak a valóságnál jóval magasabb áron védőfelszereléseket. Az is előfordul, hogy a megrendelés után nem találják, eltűnnek azok, akik ezt kínálták, és tulajdonképpen így átvágták a megrendelőket. A másik, ami ilyenkor előfordult – inkább nemzetközi tapasztalatokból vontuk le ezt a következtetést és már itthon, Magyarországon is volt egy-két eset, amelyben különböző gyorsteszteket kínáltak avval a feltétellel, hogy az azonnal kimutatja, hogyha valaki fertőzött." - tájékoztatott Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, a koronavírust kiszűrő teszteket csak az arra alkalmas laboratóriumokban tudják elvégezni. Tóth László hozzátette, a csalók nem csak pénzt, hanem adatot is lophatnak az állampolgároktól. Telefonon vagy e-mailen keresztül valamelyik hazai vagy nemzetközi egészségügyi szervezet dolgozóinak adják ki magukat és így próbálnak a személyes és bankszámla adatokhoz, jelszavakhoz hozzájutni. A Bűnmegelőzési Alosztály vezetője tanácsokkal is szolgál az állampolgároknak.     

„Hivatalos oldalakon kommunikáljanak, ezeket vegyék figyelembe, itt gyűjtsenek információkat. A koronavirus.gov.hu például erre nagyon nagyszerű vagy a hivatalos tájékoztatásokból szerezzék be azokat az információkat, amelyekre szükségük van. Azt gondolom, hogy nem kell pánikot kelteni, viszont körültekintően, óvatosan kell eljárni, és én is mindenkinek azt tanácsolom, hogy maradjon otthon.” - tette hozzá a szakember.

Az ORFK egy közleményt is kiadott a hivatalos oldalán. Ebben az olvasható, hogy internetes vásárlás esetén mindig ellenőrizzük az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát. Emellett az adott weboldalt is ajánlott ellenőrizni, hiszen a csalók az eredetihez megszólalásig hasonló felületeket hoznak létre. Az, aki úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2021. dec. 10. péntek 16:30 | Keszthely
Jelenleg 731 aktív fertőzöttről tud a keszthelyi Polgármesteri Hivatal.
| 2021. szep. 13. hétfő 14:57 | Keszthely
Az elmúlt másfél év hatalmas terheket rótt a mentőkre, így nagy öröm volt kötetlenül együtt lenni.
| 2021. aug. 17. kedd 15:54 | Zalaegerszeg
Egész nyáron fogadják az oltóhelyek a fiatalokat, így továbbra is folyamatosan lehet időpontot foglalni.
| 2021. aug. 10. kedd 14:14 | Keszthely
Van olyan praxis, ahol több mint 100-an jelentkeztek a harmadik oltás felvételére.
| 2021. jún. 22. kedd 16:21 | Gyenesdiás
COVID-ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókat látnak vendégül a turisztikai egyesület tagjai.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.