Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
2020. ápr. 14. kedd | Keszthely
Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe április 10-én. Ennek értelmében tilos az erdős területeken és a külterületi ingatlanokon az égetés, belterületen pedig az aktuális önkormányzati rendelet értelmében lehet kerti hulladékot égetni. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, a tűzesetek nagy része emberi gondatlanság eredménye, amely odafigyeléssel megelőzhető.

A húsvéti hosszú hétvége is adott feladatot a tűzoltóknak, de a száraz időjárás miatt hetente akár több tucat esethez is riasztják a lánglovagokat.. Szombaton 100 darab körbála kapott lángra Sármelléken a Dózsa György utcában. A kiérkező tűzoltóknak ilyenkor az öngyulladás lehetőségével is számolniuk kell, így az oltás mellett arról is gondoskodniuk kellett, hogy széthúzzák a bálákat a későbbi balesetek elkerülése érdekében.

„Sármelléken 100 darab körbála kapott lángra, ahová a keszthelyi, illetve a pacsai, valamint a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat és az alsópáhoki önkéntes tűzoltókat riasztották. Öt vízsugárral sikerült a tüzet megfékezni, a tulajdonosnak a helyszínen lévő két munkagépével az izzó körbálákat széthúzták, ezzel megakadályozták a tovább terjedését a tűznek.” - tájékoztatott Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az elmúlt időszak csapadékmentes időjárása kedvez a szabadtéri tűzeseteknek. A veszélyt ilyenkor az erdei aljnövényzet, avartakaró jelenti, amely nagyon könnyen meggyulladhat. Veszélyes ugyanakkor a kerti zöldhulladék égetése is ilyenkor, amely nem megfelelő körültekintés vagy felügyelet hiányában könnyen tüzet okozhat nem csak a saját, hanem a szomszédos ingatlanokban is. A katasztrófavédelem éppen ezért országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

„2020 április 10-től a fokozott erdőtűz kockázat miatt az ország teljes területén életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon, az erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A belterületen való égetést az önkormányzat szabályozza, de legtöbb esetben az országos tűzgyújtási tilalomra tekintettel az önkormányzatok is megtiltották.” - tette hozzá a szóvivő.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője felhívja a figyelmet arra, kerti hulladék égetése esetén minden esetben informálódjanak az önkormányzatnál az állampolgárok. A szakember hozzátette, a szabadtéri tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, ám az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival, megelőző intézkedésekkel. Amennyiben valaki megszegi a tűzgyújtási tilalmat, úgy szabályszegést követ el, és ez bírsággal súlytandó.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. már. 10. csütörtök 17:26 | Keszthely
A tűzoltókat idén már több mint 3500-szor riasztották szabadtéri tűzhöz.
| 2021. már. 2. kedd 15:22 | Keszthely
A szakmai szervezet szerint ez lehetetlen helyzetbe hozza az agráriumban dolgozókat.
| 2018. jún. 6. szerda 13:43 | Keszthely
Június 5-től az erdők és fásítások közelében, még a kijelölt helyeken is tilos tüzet gyújtani.
| 2020. szep. 10. csütörtök 19:03 | Keszthely
A növekvő beteglétszám miatt látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben.
| 2020. szep. 9. szerda 14:09 | Keszthely
Az ESZI vezetése törekszik arra, hogy biztosítsa a kiegyensúlyozott, biztonságos környezetet a lakóknak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.