Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Könnyebben szárad ki a bőrünk
2020. ápr. 14. kedd | Keszthely
Könnyebben szárad ki a bőrünk
Többen tapasztalhatnak kézszárazságot a fertőtlenítők gyakori használata során. A koronavírus-járvány miatt sokkal gyakrabban mosunk kezet és használjuk a kézfertőtlenítőket, ehhez nincs hozzászokva a bőrünk, így kellemetlenség léphet fel. Ezeket a tevékenységeket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében nem szabad mellőzni, így sokkal intenzívebb bőrápolásra van szükségünk.

A helyes, legalább 30 másodpercig tartó alapos kézmosás továbbra is elengedhetetlen a koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzése érdekében. A rendszeres tevékenység, akár a szappanos, akár az alkoholos kézfertőtlenítők használata is hozzájárulhat ahhoz, hogy kiszáradjon a bőr a kézfejeken. Ez azonban nem csak ezektől alakulhat ki, hiszen több tényező, így például a hideg-meleg idő váltakozása, a szél, a mosogatás, a takarítás is befolyásolhatja azt, hogy ez a folyamat végbemenjen.

„Mindenképpen fontos a bőr barrier fogalmának az ismerete, hogy megértsük, hogy hogy alakul ki egy ekcéma vagy egy bőrgyulladás ezeknek a fizikai tényezőknek a hatására. A bőrünkön van egy láthatatlan védő lipid éteg, ez a bőr barrier egyik legfontosabb része. Hogyha ez valamilyen okból kifolyólag megsérül, akkor bőrünket száraznak érezzük, érdesnek, aztán bepirosodik, elkezd hámlani, megvastagszik.” - ismertette dr. Pál Marianna Maja  bőrgyógyász adjunktus.

A külső tényezők mellett a belső hajlam miatt, időskorban, illetve az ekcémára hajlamosaknál gyakrabban léphetnek fel súlyosabb esetek is. Ilyenkor berepedezés, illetve bőrgyulladás is előfordulhat. Az első tünetek hamar jelentkezhetnek. Gyakran feszítő, égő érzéssel is társulnak. Dr. Pál Mariann Maja szerint azonban a megelőzés érdekében több lépést is tudunk tenni.

„Nagyon fontos, hogy védjük a kezünket, másrészről fontos, hogy ezt a lipid réteget visszapótoljuk. Tehát használjunk olyan kézápolószereket, érdemes ezeket a bőrazonos lipideket tartalmazó márkákat keresni vagy ami a vízvesztés megakadályozza vagy olyan anyagot tartalmaz. Ez a karbamid vagy urea tartalmú kézápolószer. Érdemes olyan kézmosószert használni, ami bőrbarát, tehát nem szárítja a bőrt. Tehát most fokozottan ki van téve a kezünk ezeknek a tényezőknek, tehát különösen a tisztításból és a fertőtlenítésből álló behatásnak.”

A szakember hozzátette, amennyiben a megelőzés ellenére is súlyosbodik a bőrszárazság, berepedezik a bőr, az már orvosi beavatkozást igényel. Szakember tud ugyanis gyulladáscsökkentő készítménnyel segíteni a betegen, de ezt követően sem szabad elfeledkezni a bőr megfelelő ápolásáról. A száraz, gyulladt bőr nem rendelkezik a megfelelő védekezőképességgel, így számos kórokozó megtelepedését is megkönnyíti.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2021. dec. 10. péntek 16:30 | Keszthely
Jelenleg 731 aktív fertőzöttről tud a keszthelyi Polgármesteri Hivatal.
| 2021. szep. 13. hétfő 14:57 | Keszthely
Az elmúlt másfél év hatalmas terheket rótt a mentőkre, így nagy öröm volt kötetlenül együtt lenni.
| 2021. aug. 17. kedd 15:54 | Zalaegerszeg
Egész nyáron fogadják az oltóhelyek a fiatalokat, így továbbra is folyamatosan lehet időpontot foglalni.
| 2021. aug. 10. kedd 14:14 | Keszthely
Van olyan praxis, ahol több mint 100-an jelentkeztek a harmadik oltás felvételére.
| 2021. jún. 22. kedd 16:21 | Gyenesdiás
COVID-ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókat látnak vendégül a turisztikai egyesület tagjai.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.