Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Készül a Nagyváthy iskola emlékkiállítása
2020. ápr. 29. szerda | Keszthely
Készül a Nagyváthy iskola emlékkiállítása
Már készül a Balatoni Múzeumban az a kiállítás, ami az egykori Nagyváthy János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola történetét mutatja be. Több ezer tárgy,szemléltető eszköz és dokumentum mutatja be ,hogy milyen volt az oktatás, a diákélet az 1945-ben alapított iskola falai között.

Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese. Azt a tablót mutatjta meg a kiállítás leendő helyszínén, amit féltve őrzött a Nagyváthy János Szakközépiskola egykori diákja és  most,  az intézmény történetét,életét bemutató kiállításra elvitte a múzeumba. A nagy múltú oktatási intézményben, mely számos átalakuláson ment át, közel 5000 diák sajátította el a tudást, a szakmai ismereteket.

"1945 szeptemberében alakult egy iskola Keszthelyen. Egy mezőgazdasági intézmény, ami később a Nagyváthy János nevet kapta meg. Ez az intézmény a mezőgazdasági és szakközépiskola lett később és 2012-ben szűnt meg.Ennek a 68 év történetét mutatjuk be itt a Balatoni Múzeumban. Abból az apropóból, hogy 2020-ban lenne 75 éves az intézmény és idén ünnepelné 255.születésnapját Nagyváthy János is, aki nem csak azért kapta az iskola nevét –hiszen mezőgazdasági szakember volt ő, Festetics Györgynek a jószágkormányzója, -, hanem Nagyváthy Jánosnak köszönhetjük a keszthelyi Georgikon egyetem létrejöttét, megalapítását."- mondta el kiállítás szervezője.

Sok-sok régóta őrzött emlék, tárgy az iskolai évekből. Mind a kiállítás előkészületének darabjai. Az iskola nyolc évvel ezelőtti megszűnését követően a szemléltető eszközök, bútorok, őrzött dokumentumok sem maradtak az épületben.  A kiállításhoz azonban nagyon sok mindenre van szükség. Mert a több mint hét évtized megannyi változást,oktatási  folyamatot, tanításhoz szükséges eszközöket őriz.

"Lángi Péter tanár úrnak, aki hosszú évtizedekig, 38 évig volt az iskola tanára ,igazgatóhelyettese,több kötetet is írt az iskola történetéről. Ezek nagy segítséggel vannak a kiállításhoz és ő maga személyesen is hozzájárul ahhoz, hogy ez a tárlat minél gazdagabb legyen, és minél hitelesebben adjuk át az iskola létét, történetét. Fél évvel ezelőtt a Keszthelyi Televízióban volt egy felhívásunk, amelykapcsán nagyon sokan megkerestek és érdeklődtek, hogyan lehet tárgyakat adni. Ezek részben digitálisan kerültek be az intézménybe hiszen sok vidéki tanulója volt az intézménynek, az iskolának. Mondhatjuk,hogy a Dunántúl egészéről jöttek hozzánk, a Balatoni Múzeumba tárgyak. Illetve nagyon sok olyan tanulója volt az iskolának aki nagyon messze lakik. De személyesen is hoztak be tárgyakat vagy mentünk mi tárgyakért."- adott tájékoztatást Németh Péter.

Németh Péter maga is Nagyváthy-s diák volt,szívesen rendezi a kiállítás anyagát. Forgatja a diákéveit felidéző dokumentumokat, mert nem csak tablók, tantermi és labor berendezések, laboratóriumban használt kísérleti eszközök, hanem pecsétek, bizonyítványok, iskolatörténeti naplók, régi zászlók,,egyensapkák,oklevelek,serlegek kerültek elő a felhívásra. Több ezer tárgy ami arról árulkodik, hogy magas színvonalon folyt az oktatás, nagy volt a sport és közösségi élet a keszthelyi Nagyváthyban. Az iskolatörténeti kiállítás várhatóan június végétől látogatható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 23. kedd 19:15 | Balatongyörök
Különleges alkotásokból nyílt kiállítás a Györöki Nyári Tárlaton.
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.