A boroké volt a főszerep a hétvégén a keszthelyi sétálóutcában. Már kilencedik alkalommal rendezték meg “A bor összehoz Keszthelyen” című fesztivált, amely péntektől vasárnapig tartott. A borok mellett utcazenészek fellépései járultak hozzá a hamisítatlan nyáresti hangulathoz és a különleges gasztronómiai élményekhez. Sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre. Például Farkas Ferenc "Pedro" is: "Úgy tűnik, hogy a borfogyasztásnak a kultúrája egyre erősödő ma Magyarországon. Szenzációs borok teremnek. Itt is egyébként nagyon bő a kínálat, mindenütt. Még csak egy pincészetet kóstoltunk meg. Szeretnénk ezen kívül még kettőt, de hát sajnos sem az idő, sem a kapacitás nem engedi."
A borászok szerint a bor minősége már ott eldől, hogy milyen maga a szőlő és a termesztési szakértelem. Ha egészséges szőlő kerül a pincébe, jó bor lesz az asztalon is - véli Borbély Tamás, aki a legjobb termékeit kínálta a fesztiválon a közönség számára. "Meg kell találni, hogy mi az, amire alkalmas az adott fajta, az adott terület, illetve meg kell találni azt, hogy mi mit szeretnénk képviselni a piacon. Nyilván próbálni kell - főleg, amikor egy ilyen rendezvényre, ilyen gasztro rendezvényre szeretnénk kitelepülni - minél szélesebb stílusirányzatot megmutatni a fogyasztóknak, hogy mindenki megtalálja a saját magának kedves bort, kedves stílust" - véli a borász.
A borfesztivál elkötelezett a magas minőség és a kulturált borfogyasztás mellett, így a rendezvényre csak az országos vagy nemzetközi megmérettetésen eredményt elért borászatok kapnak meghívást. A Holdvölgy Pincészet a neves Tokaj-Hegyalja borait kínálta. Wawrzsák László szakmai tanácsadó így látja: "Úgy alapvetően maga a borkultúra népszerűsítése mindig nagyon fontos. Ezek a rendezvények egyébként kifejezetten alkalmasak arra, hogy akár egy Tokajt meg tudjunk mutatni, mert Tokaj nagyon sok sztereotípiával rendelkezik az emberek fejében. Keszthely meg abból a szempontból nagyon jó hely, hogy rengeteg turista van, ez szemmel látható. Mi valahol a világhírű tokaji borvidéknek az úttörői tudunk lenni és hírvivői tudunk lenni. Kicsit edukációs jelleggel meg tudjuk mutatni a száraz és dűlő állított tételeinket akár."
Baráti társaságok, családok mélyebb egymásra találása érdekében jött létre kilenc évvel ezelőtt “A bor összehoz Keszthelyen” című fesztivál. A társrendezvényt, a KeszthelyFest-et idén a vírushelyzet miatt nem rendezték meg, de a szervezők úgy gondolták, a sétálóutcai program nem maradhat el. "Az idei évben sajnos - a pandémiás helyzet miatt - a KeszthelyFest-et nem tudtuk megszervezni. Ezért gondoltunk arra júliusban, hogy “A bor összehoz” rendezvényt, amit Pampetrics Milán szakmai vezetésével szervezünk, az mégis most augusztusban megszervezzük. Tehát 9 évvel ezelőtt indult ez a rendezvény, és mi nagyon örülünk neki, hogy az idén is meg lehet ilyen más formában szervezni. Tíz történelmi borvidék képviselteti itt ma magát, tizenegy borházzal" - nyilatkozta Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.
A kiváló borok mellett finomabbnál finomabb ételekkel is találkozhatott a rendezvény közönsége a sétálóutcai éttermek, cukrászdák és a kitelepült konyhák jóvoltából.
Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió