Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A magyar népmese napját ünnepelték
2020. okt. 7. szerda | Keszthely
A magyar népmese napját ünnepelték
Szeptember 30. a magyar népmese napja. Ez alkalomból szerveztek mesedélutánt a keszthelyi NépmesePontban a hétvégén. A gyermekeknek állatmesékkel készültek, mellettük a felnőtteknek pedig a mesekocsmában a nekik szóló történetek hangzottak el. A szervezők vallják, hitvallásuk a magyar népmese ápolása, így nem volt kérdés, hogy méltóképpen, a Meseszó Egyesület tagjaival ünnepeljék meg a napot.

A félig nyúzott bakkecske történetét is megismerhették a kisebbek a NépmesePontban. Bukovics János mesemondó leginkább állatos történeteket mesélt el a gyermekeknek. Tapasztalata szerint ugyanis a legkisebbeknek ezek a kedvenc meséi. Mesterségét régóta űzi, nagyon sokat jelentenek számára ezek a népi történetek, melyeknek egy részét nagyapjától tanulta.

„Imádom a mesét. A mesében bárki az lehet, amit akar. És nekem ez a nagy öröm, mert ha elmegyek valahova mesélni, hogyha látom a szemeket. És amikor az elkezd csillogni, akkor az jó dolog. Mert a szemből nagyon sokat le lehet szűrni, amikor mesélek, hogy hogy csavarjam, hogy csűrjem, hogy fennmaradjon az érdeklődés, figyeljenek rám.”

A népmese nap alkalmából nem csupán a gyermekeknek szerettek volna örömet okozni a NépmesePontban. A „mese kocsmának” nevezett programon a felnőttek számára hangzottak el a vidám és tanulságos mesék is. Pintér Zsolt elmondta, egyre inkább igény van a felnőtt közönségnek is arra, hogy meséket hallgassanak. Többször léptek már fel céges rendezvényeken is, melyeken ugyanúgy látják az érdeklődést a szemekben, akárcsak a gyermekeknél.

„Nagyon szeretünk felnőtteknek mesélni, mert nagyon odaragadnak a felnőttek. És azért ott már lehet cifrázni, lehet jobban húzni. Ugye a gyerekek már elfáradnak egy 20-30 perc után. Persze függ attól is, hogy milyen gyakran hallanak ők mesét, de a felnőtteket azért jobban oda lehet ragasztani a székhez.”

A keszthelyi NépmesePont két éve alakult. Azóta számtalan érdekes programot kínálnak a helyi és környékbeli érdeklődőknek is, azonban egyik legfontosabb hitvallásuk a népmese ápolása és továbbadása. Ezért sem volt kérdés, hogy méltóképpen ünnepeljék meg a magyar népmese napját.

„Amióta itt dolgozunk, megtapasztaltuk, hogy mennyire megfogja a gyerekeket, felnőtteket, középiskolásokat, tinédzsereket a népmese. És azt is látjuk, hogy mennyire benne van az emberekben még akkor is, ha már nem egészen ilyen világban élünk.” - ismertette Tóth Adél foglalkozásvezető.

A NépmesePontban ebben a hónapban is készülnek játszóházakkal, kreatív délutánokkal is, melyeken ugyancsak hallhatóak lesznek a legszebb magyar népmesék.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Balatongyörök
Az Egyszer volt hol nem volt ... mesemondó versenyre a környékbeli kistelepülések óvodáit szólították meg.
| 2020. júl. 27. hétfő 10:54 | Keszthely
Tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Keszthelyi Folkfesztet a Goldmark Károly Művelődési Központ
| 2019. szep. 30. hétfő 13:35 | Keszthely
Ez alkalomból tartottak érdekes foglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a Népmesepontban.
| 2018. okt. 1. hétfő 17:14 | Keszthely
Bábműsorral, táncelőadással és játékokkal várták a gyerekeket.
| 2018. jún. 28. csütörtök 15:39 | Keszthely
A nyár a gyerektáborok időszaka. Kellemes és biztonságos időtöltés a gyerekeknek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.