Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Múzeumpedagógusok találkoztak
2023. dec. 1. péntek | Keszthely
Múzeumpedagógusok találkoztak
Keszthelyen tartották múzeumpedagógiai módszertani napjukat a Zala vármegyei szakemberek. A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak, tanácskozhassanak. A régió múzeumi szakembereinek sokat jelent a tapasztalatcsere.

A keszthelyi múzeumok szép számmal kínálnak múzeumpedagógiai foglalkozásokat. A Balatoni Múzeumban ilyen volt többek a Márciusi Ifjak program, amikor nemcsak a múzeum falain belül mutatták be a relikviákat, hanem oktatási vagy kulturális intézményekben is. Nagyon népszerű a Mesterségek Napja, melyen a szakemberektől lehet ellesni a technikák alapjait. A tanácskozás helyszínének azért is ajánlották fel a keszthelyi múzeumot, mivel nagy hagyománya van a múzeumpedagógiának a 125 éves intézményben.

„Lehet, hogy korábban nem így hívták, hanem szakköröknek, vagy egyéb más programoknak. Ugye 1951-ben van egy olyan dokumentumunk, amikor felszólítják, vagy felkérik a muzeális intézményeket az országos központból, hogy múzeumi szakköröket hozzanak létre és tulajdonképpen innentől datálható, legalábbis itt a Balatoni Múzeumban, hogy létezik a múzeumpedagógia gyerekekkel, diákokkal a közös munka. Hiszen kiállítások is voltak itt az elmúlt évtizedekben.” - mondta el Németh Péter igazgató.            

A vármegye minden intézményében fontosnak tartják, hogy a fiatalokat és a családokat is megszólítsák a különböző foglalkozásokkal. Nemezelésről, szabadulószobákról, rejtvényfüzetekről is osztottak meg tapasztalatokat a résztvevők. A legfiatalabb intézmény, a Mindszentyneum tevékenységéről is szó esett.

„Tényleg nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek és a családok is megtaláljanak bennünket. És nagy örömmel mondhatom el, hogy most készítettünk el egy kis számvetést az elmúlt egy évről. És nemcsak az egyéves számot, hanem a januártól levő számot, hiszen 120 diákcsoportunk volt ebben az évben. Tehát úgy gondolom, hogy az látszik és magáért beszél, hogy mindent megteszünk, hogy az iskolásokat, a még kisebbeket is valahogyan megszólítsuk.” - emelte ki Csengei Ágota, a Mindszentyneum vezetője.

A múzeumpedagógiai módszertani napot a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága hívta életre. A cél az volt, hogy tapasztalataikkal segíthessék egymást a jelenlévő szakemberek, erősítsék ezáltal kapcsolatrendszereiket.

„Az összes múzeum, kiállítóhely, ami Zala megyében található, nagyon erős múzeumpedagógiában. És az a célunk, hogy az egyes múzeumpedagógiai kezdeményezések, azok ne szigetszerűek legyenek, hanem a jó gyakorlatokat más szakemberek is a megye területén megismerhessék, elleshessék és alkalmazhassák a saját gyakorlatukban.” - fogalmazott Havasi Bálint a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

A múzeumpedagógia közvetlen célja, hogy a múzeumi anyagot sokoldalúan és élményszerűen ismertesse meg a hallgatósággal. Emellett elérhető általa az is, hogy kialakítsa a közönségben a kulturális ismeretekre való nyitottságot, a múzeumlátogatóvá válást.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Keszthely
Svájci fehér németjuhász találkozó és sportnap volt a tóparton
| 2024. már. 27. szerda 19:15 | Keszthely
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
| 2023. okt. 31. kedd 16:38 | Vindornyafok
A hétvégén tartották a templom 30 éves jubileumát és az elszármazottak találkozóját.
| 2023. szep. 26. kedd 16:09 | Keszthely
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
| 2023. szep. 18. hétfő 15:19 | Keszthely
Ezúttal a Kis Szent Teréz Plébánia adott otthont a tíz éve egyre népszerűbb programnak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.