Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elhunyt Réthelyi Jenőné
2023. dec. 5. kedd | Keszthely
Elhunyt Réthelyi Jenőné
Dulcz Éva 100 éves volt.

Dr. Réthelyi Jenőné Dulcz Éva (Evelyn)

(1923-2023)

 

Budapesten születetett, iskolás- és fiatalkorát Budán, a Szent Imre városban töltötte. A Szent Margit gimnáziumban érettségizett, majd gyors- és gépírást tanult. Fiatalon, 1951-ben szüleivel kitelepítették Mezőberénybe, ahol nagyon nehéz körülmények között, fizikai munkát vállalva, kenyérkereső, családfenntartó lett.

Mezőberényből kivételes engedéllyel Szentesre tudtak költözni. Nővére, a négy gyereket nevelő Dr. Réthelyi Jenőné, Dulcz Sarolta és családja fogadta be őt és szüleit. Szentesen már adminisztratív munkát vállalhatott.

Az így kibővült Réthelyi-Dulcz család 1956-ban – követve a családfőt, aki akkor már a Keszthelyi Kórház Röntgen osztályát vezette – ő is Keszthelyre költözött. Dulcz Éva a Hévízi Kórházban titkárnőként helyezkedett el.

A nagy család szomorúságára 1957 nyarán a Dulcz szülők elhunytak. Szülei halálával Dulcz Éva ekkor úgy érezte, hogy szabadon dönthet élete folytatásáról, és kész volt arra, hogy önálló életet kezdjen. Szerette volna – Budapestre költözve – régi barátait viszontlátni. 1958 márciusában érte a családot egy újabb, megrázó haláleset: fiatalon meghalt Dr. Réthelyi Jenőné, Dulcz Sarolta, a négy gyermeket nevelő édesanya, Éva nővére.

Dulcz Éva így maradt a családnál, nevelte és segítette a félárván maradt  gyerekeket, gondját viselte a nagyon fiatalon özvegyen maradt sógorának. Kettőjük közötti rokoni kapcsolat egy év múlva, a felnövekvő gyerekek nagy örömére, házassághoz vezetett.

Dr. Réthelyi Jenőné (Dulcz Éva) Keszthelyen a gyors- és gépírás tanára, majd az iskola igazgatója lett. Tanítványainak a szakmai tárgyak mellett az életben történő becsületes boldogulást is tanította.

Az így már természetesen Mamának szólított, szeretett családtag örömmel fogadta az unokákat – az első unokától a Jamama nevet kapta – rengeteget játszott velük és nevelte őket férjével, Japapával. A kettőjük közös programjai közé tartozott a gumikajakkal megtett túrák a környező vizeken, három évente külföldi utak, a Tájak, Korok, Múzeumok mozgalom keretei között Magyarország körbejárása. Éva néniként számos keszthelyi kulturális programban vett részt, eseteként azok irányítója volt.

Férjét haláláig – 2007 – kísérte, hűségesen gondozta, ápolta. Özvegyen idejét szeretetét unokái és egyre növekvő számú dédunoka felé fordította.

Jamama születésének 100. évfordulóját 2023. nyarán ünnepelte a nagy család – a fogadott gyerekek és társaik, a felnőttkorú unokák és a dédunokák népes csoportja –  Keszthely város polgármesterével, Manninger Jenővel, Tál Zoltán atyával, Péter Enikővel, Jamama hűséges gondozójával és életetőjével, a szomszédban lakó, és nagyon sokat segítő Töttő Vilmossal és Ágival, valamint Dr. Hertelendy Lászlóval, mindenre odafigyelő és gondos családi orvosával együtt. Régi tanítványai levelekben gratuláltak sokat emlegetett tanáruknak. Arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, mosolyogva annyit mondott, hogy nincs titka, azt meg kell élni.

Népes, több generációs, szerető családja, tanítványai, barátjai és ismerősei számára sok emléket hagyva, a betegek szentségével megerősítve, 2023. december 3-án otthonában megtért Teremtőjéhez.

 A család nevében Dr. Réthelyi Miklós 

| 2023. júl. 14. péntek 18:14 | Keszthely
Keszthely polgármestere is gratulált Éva néninek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.