Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egy élhető, gyarapodó faluért dolgoznak Esztergályhorvátiban
2021. már. 16. kedd | Esztergályhorváti
Egy élhető, gyarapodó faluért dolgoznak Esztergályhorvátiban
Önkormányzati épületet újítottak fel, falubuszt vásároltak és játszóteret is telepítettek Esztergályhorvátiban. A település gyarapodott az elmúlt évben, a jó közbiztonság megtartásával és családbarát programokkal kívánják még élhetőbbé tenni a falut. A településvezetés nagy lehetőséget lát az idén épülő kerékpárútban, mellyel a zalaszabari kalandparkkal lesz összeköttetésük.

Esztergályhorvátinak jelenleg 442 lakosa van. A Falusi CSOK lehetőségét itt is kihasználták az emberek. Kevés az eladó ingatlan, a megnövekedett kereslet miatt nőttek is az ingatlanárak. A településvezetés szándéka, hogy családbarát programokkal is segítse a falu gyarapodását.

Brunner Tibor polgármester: „Hála a Jóistennek – növekszik a lélekszám. Ebben az évben ez plusz tíz főt jelent. A közbiztonság stabil. Ez köszönhető a kialakított és folyamatosan bővített térfigyelő kamerarendszernek. E mellett pedig családbarát programokat hozunk létre, ilyen például az Esztergályhorváti ifjúságáért program, ahol az újszülött gyermekeket 18 éves korukig folyamatos támogatásban részesítjük.”  

Az elmúlt év legnagyobb fejlesztése a könyvtárat és az orvosi rendelőt is magába foglaló önkormányzati épület energetikai korszerűsítése volt. A beruházásra 19,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. Tavaly tavasszal állították munkába az új kisbuszt, melyet a Magyar falu program és a Falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatásával szerezhettek be.

Saját forrásból telephely kialakítását kezdték meg. A településüzemeltetéshez használt eszközöknek szánt tároló felújítását fokozatosan végzik el, de két mobil garázst is telepítettek.A település központjának 300 méteres körzetében ingyenes wifit biztosítanak, az internet az új játszótéren is elérhető. A területet bekerítették és további fejlesztéseket, például kisméretű szabadtéri színpadot is terveznek ide.  Szintén saját erőből tavaly végezték el a patakmeder tisztítását is.

A szoros és megfelelő tartalékkal számoló költségvetés mellett adományokból és felajánlásokból is fejlesztették, szépítették a települést: „Például a virágosításnál is rengeteg felajánlás érkezett. Ebből szépítjük településünket. A másik felajánlás, hogy szinte minden esztergályi család, ahol gyermek található és részt vesz az oktatási rendszerben, egy asztali számítógépet sikerült adni, ami óriási segítség volt.”  

A település földrajzi adottságai jók. A Keszthely – Zalaegerszeg - Nagykanizsa háromszögében elterülő faluból a sármelléki repülőtér, Hévíz, Zalakaros és az épülő M76-os út is gyorsan elérhető. Idén az infrastruktúra is fejlődni fog. Négy település nyert 647 millió forint támogatást a Zalaszentmárton és Zalaszabar közötti kerékpárút építésére. A tervezett szakasz Esztergályhorvátit is érinteni fogja, a település nagy lehetőséget lát a fejlesztésben. 

„Zalaszabaron megvalósult ugye a Zobori Kalandpark, ami egy óriási attrakció. Ez azt jelenti, hogy például, hol most állunk, ha felpattanunk biciklire és amikor ez a bicikliút elkészül, akkor körülbelül 20 percen belül friss levegőn, a Zalai-dombság területén átérünk a kalandparkba. Ez is a pályázatnak a neve, hogy kerékpárral a romantikus Zalában” - tette hozzá Brunner Tibor. 

Nagy vágya a településnek, hogy felújítsák a művelődési házukat. Az elmúlt évek pályázati kiírásain nem nyertek támogatást. A polgármester elmondta, a 60 éves épületen még nem volt átfogó felújítás. A helyiek nagyon bíznak abban, hogy Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is közbenjár a beadott újabb pályázatuk érdekében.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. feb. 25. péntek 16:21 | Esztergályhorváti
Utakat újítottak fel és megkezdték a kultúrház korszerűsítését Esztergályhorvátiban.
| 2015. nov. 9. hétfő 10:39 | Esztergályhorváti
Pályázatok, tervek, folyamatos fejlődés a cél Esztergályhorvátiban.
| 2024. júl. 10. szerda 19:07 | Gyenesdiás
Új járda segíti Gyenesdiáson a közlekedést.
| 2024. jún. 12. szerda 19:15 | Kehidakustány
A közösségi médiában rejlő lehetőségekről szervezett előadást a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.