Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Népviseletes babákat varrnak
2021. júl. 28. szerda | Keszthely
Népviseletes babákat varrnak
Már a ’30-as években voltak babakészítők Magyarországon, akik nemzetközi versenyekre is eljutottak. A babavarrás ma is kedvelt időtöltése a varrni tudó, kreativitást és a népművészetet kedvelők körében. A keszthelyi Népművészeti Alkotóház babavarró táborába az ország minden részéből érkeztek, hogy elsajátítsák a népviseletes babák készítését, bővítsék ismereteiket. A hat napos táborban csodaszép textilbabák készülnek.

A Népművészeti Alkotóház népviseletes babavarró táborának lakói Riskó Erzsébet népi iparművész  vezetésével ismerkednek a babakészítés alapjaival. Hat napot töltenek Keszthelyen. A táborlakók közül sokan már visszatérő, gyakorlott babavarrók. A győri Paraly Júlia húsz éve foglalkozik babavarrással, az ország több tájegységének népviseletét elkészítette már babákon. Naponta varr, számára a tábor lehetősége nem csak tanulás, hanem kikapcsolódás is.

"Minden évben más babát készítünk. Nagyon jó az előadónk,az Erzsike. Nagyon jó a társaság. Úgyhogy nekem ez a nyaralásom."- mondta el Paraly Júlia Györgyi,népi iparművész.

A babafej elkészítését mutatja Riskó Erzsébet. Az első olyan mozzanat ahol nagyot lehet hibázni, ha nem megfelelően használjuk a keményítővel átitatott anyagot. Míg korábban minden testrészt vagy ruhadarabot más varrt egy babán, mára nagyon leegyszerűsödtek a folyamatok. A hobby babavarrók maguk végeznek minden mozzanatot. Az aprólékos munkához idő kell, nagy odafigyelés, sok kellék és számos ismeret.

"Kell tudni jól testet alakítani, mert a hordozó tulajdonképpen egy babatest. Másrészt ennek a babatestnek felnőtt arányúnak kell lenni, ha felnőtt babát  csinálunk illetve a megfelelő gyerekarányúnak ha gyerekarányút csinálunk. Kell tudni fejet mintázni. Kell tudni jól megállítani ezt a babát, hogy még ruha nélkül a saját lábán megálljon. Majd ruhával kell egy tartó is hozzá, mert a ruha el figja húzni. Nagyon pontosan kell tudni varrni."- adott tájékoztatást Riskó Erzsébet.

Kovács Éva Salgótarjánból érkezett a táborba. Üvegipari mérnök. Régóta foglalkozik népviseleti babák készítésével és gyűjtésével. A több mint 600  baba tulajdonosa is évek óta részt vesz a keszthelyi táborban, ahol a szenvedélyének kezdeteiről is szívesen mesél.

"Amikor a Millecentenárium volt én azt találtam mondani a férjemnek,hogy de szeretnék egy honfoglaló párt. Azt mondta:”Majd megcsinálod te magadnak!” Na itt rontotta el. Én azóta csinálom. Azzal kezdődött. Bár azt a két babát még nem én varrtam. Készen kaptam. Egy másik babástól, csak én öltöztettem, de aztán nagyon gyorsan megtanultam, hogy hogyan kell."- mondta Marozsné Kovács Éva babakészítő, gyűjtő.

A 12. népviseletes babavarró táborban  a Galgamenti viseletekkel ismerkednek a résztvevők.  Bagi népviseletes babákat varrnak.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 3. szerda 13:26 | Zalaapáti
2023-ban 16 gyermek született Zalaapátiban.
| 2023. máj. 8. hétfő 18:02 | Zalaapáti
A község anyagilag is támogatja a családokat.
| 2021. nov. 10. szerda 14:44 | Keszthely
Babaköszöntő csomagot igényelhetnek a november elseje után született keszthelyi gyermekek szülei.
| 2020. jan. 3. péntek 18:07 | Keszthely
A kislány január elsején 23:22-kor jött világra a Keszthelyi Kórházban.
| 2016. nov. 8. kedd 15:11 | Keszthely
A veszélyhelyzetek felismerésére és a szükséges teendőkre tanított a keszthelyi babaelsősegély tanfolyam.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
11:25
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:51
KREA TV
19:48
Göcsej filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:51
KREA TV
22:48
Göcsej filmfesztivál
23:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.