Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Esthajnalcsillag - bemutatkoznak a helyi népművészek
2021. dec. 8. szerda | Keszthely
Esthajnalcsillag - bemutatkoznak a helyi népművészek
A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokkal mutatkoznak be a helyi népművészek a Balaton Színházban. A Goldmark Károly Művelődési Központ és a Népművészeti Alkotóház szakköröseinek tárlata vasárnap nyílt meg. Az eseményen elhangzott, hogy országos szinten elismert a keszthelyi népművészek összefogása és alkotói színvonala.

Kerámiából, csuhéból és fából készült betlhemeket is állítottak ki az alkotók. A karácsony elmaradhatatlan édessége, a mézeskalács is megjelenik, de kerámiából formált adventi koszorú, csipkék, népviseletes babák is felsorakoznak a tárlaton. A Goldmark Károly Művelődési Központ és a Népművészeti Alkotóház szakkörösei a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó munkákat hoztak el a Balaton Színházba.

Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész, a Népművészet Mestere: „Most nagyon tematikusan lehatároltuk, hogy az ünnepkörhöz kapcsolódó tárgy együttesek jelenjenek meg. Ennél fogva a bemutatkozók létszáma, köre is sokkal szűkebb. Azok az alkotók jelennek most itt meg a kiállításon, akik ebbe a témakörbe - mint a betlehem és az ünnepkörnek a kiemelkedő eseményeivel foglalkozó, akár térplasztikába, kompozícióba gondolkozó alkotóink vannak jelen, mindkét részről.”

A művelődési központ és az alkotóház népművészeinek nem ez az első közös bemutatkozása. A szervezők szerint az ilyen együttműködések erősítik a közösségeket. A Goldmarknak számos szakköre van, melyek közt vannak olyan népművészeti alkotócsoportok, melyek több évtizede működnek. Az intézmény alapító okiratában is célkitűzései közt szerepel, hogy megőrizzék azokat a nép- vagy más hagyományokat, amire a környék és a megye büszke. 

Osvlad Bálint igazgatóhelyettes: „Úgy gondolom, hogy a művelődési központ égisze alatt működő valamennyi ilyen jellegű alkotókör, illetve kézműves szakkor nagyon eredményes és színvonalas munkát végez, immár hosszú évek óta. Ezt a munkát visszaigazolásként rengeteg díjjal tudják prezentálni.”

A hagyományos motívumkincs és anyagfelhasználás a jellemző a mostani kiállításra – mondta a tárlat megnyitóján Gyanó Szilvia. A néprajzkutató azt tapasztalja, hogy az ország számos pontján elismerik a zalai népművészek összefogását és munkáját.

„Akár a fafaragók, akár a babakészítők, a hímzők, a keramikusok egy nagyon magas színvonalat képviselnek és a törekvéseik is. Tulajdonképpen ők kutatással kezdik a munkát. Ők nem elégszenek meg azzal, hogy most valamit el tudnak készíteni, hanem igenis annak megpróbálják megtalálni a történelmi gyökereit, a hagyományos formakincset, a hagyományos anyagokat, eszközöket, szerszámokat és nagyon igyekeznek olyan kontextusba helyezni a műveiket, ami a helyi identitás szempontjából is nagyon fontos dolog lenne” - nyilatkozta Gyanó Szilvia néprajzkutató. 

A népművészek számára az utóbbi időszak sok nehézséggel járt. A járvány miatt korlátozódtak a személyes találkozások. A szakkörvezetők szerint nagyon sokat tud hozzátenni egy közösség ahhoz, hogy színvonalas, jó alkotószemélyiségek alakuljanak ki.A csoportok fontos célkitűzése a fiatalítás. Bár a legtöbb szakkörben jelen van a közép- és fiatal korosztály, szükség lenne további utánpótlásra.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 23. kedd 19:15 | Balatongyörök
Különleges alkotásokból nyílt kiállítás a Györöki Nyári Tárlaton.
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.